Index Vakbarát Hírportál

A szír hadsereg leállította a Vöröskeresztet

2012. március 3., szombat 11:46 | aznap frissítve

Megakadályozta a szíriai hadsereg a Vöröskereszt konvojának, hogy behajtson Homszban a Bába-Amr negyedbe. A negyedet csütörtökön foglalta el a szír hadsereg és még mindig rengeteg a sérült a romok között, akik ellátásra szorulnak. Ellenzéki források szerint a katonaság teljesen átfésüli a helyet és összegyűjtik a 12 évnél idősebb fiúkat.

Hiába kaptak engedélyt Damaszkuszban a Vöröskereszt emberei, a helyszínen nem tudták megkezdeni munkájukat. Homsznál a szír hadsereg visszafordította a segélyszervezet autóit, amik ideiglenesen a közelben maradtak abban reménykedve, hogy a hadsereg később meggondolja magát. Csak annyit sikerült elérni a Vöröskeresztnek, hogy a hadsereg átadta nekik két újságíró holttestét, akiket korábban öltek meg Homszban, állítólag éppen a hadsereg célzott bombái.

A Bába-Amr negyedben levő sebesültek pontos száma nem ismert, de mivel majdnem egy hónapig bombázták a területet, egész biztosan magas. Tovább növelheti az áldozatok számát, hogy a Szabad Szír Hadsereg fegyvereseit nagyjából elűző szír kormányerők hozzákezdtek a „rendcsináláshoz", ami közben állítólag nem kímélik a civileket se.

A Guardian írása alapján a katonák házakat gyújtottak fel, elkezdték begyűjteni a fiatal fiúkat és hozzákezdtek a rögtönzött kivégzésekhez is. Szíriai aktivisták 17 ember lefejezéséről, illetve 10 másik férfi szervezett lelövéséről adtak hírt, és arról is beszámoltak, hogy a hadsereg újra elkezdte bombázni a várost.

A Homsznál történt események miatt más városokban tüntetések törtek ki Szíriában, amiket azonban vérbe folytottak. Rastan településénél 10 embert öltek meg egy tüzérségi támadással, más helyeken könnygázzal és géppuskatűzzel oszlatták fel a tüntetőket.

A dél-szíriai Deraában, ahonnan a felkelés egy évvel ezelőtt elindult, egy öngyilkos merénylő követett el robbantást. Helyi lakosok szerint a támadásban hét ember vesztette életét és többen megsebesültek. Szemtanúk szerint a robbanóanyaggal megrakott fehér személygépkocsi egy katonai ellenőrző pont közelében robbant fel, hatalmas krátert hagyva maga után.

Az ENSZ szerint a szíriai zavargások során az áldozatok száma már meghaladta a 7500-at, ami kapcsán Franciaország, követve az Egyesült Államok és Nagy-Britannia példáját, bejelentette nagykövete visszavonását.

Rovatok