Index Vakbarát Hírportál

Egy négygyermekes tibeti családanya felgyújtotta magát

2012. március 4., vasárnap 18:35

Tiltakozásul Kína Tibet-politikája ellen, vasárnap felgyújtotta magát egy négygyermekes családanya Délnyugat-Kínában - közölte Londonban a Szabad Tibet jogvédő szervezet. A 32 éves asszony belehalt sérüléseibe a Szecsuan (Sichuan) tartománybeli Aba megyében. A nő a Kirti kolostor közelében hajtotta végre tettét, követelve, hogy engedjék visszatérni az indiai száműzetésben élő dalai lámát.

Egy éven belül már több mint 20 tibeti gyújtotta fel magát, köztük buddhista szerzetesek is. Peking az elmúlt hónapokban - válaszul az ismétlődő tiltakozásokra - szigorított a biztonsági előírásokon Tibetben és más, tibetiek által lakott tartományokban. Néhány nappal ezelőtt például fokozták Tibetben az internet és a mobiltelefon-forgalom ellenőrzését. Így akarják megakadályozni, hogy a március közepéig tartó Országos Népi Gyűlés idején hírek szivárogjanak ki zavargásokról és az ellenük szóló fellépésekről, és így a tiltakozások esetleg más területekre is átterjedhessenek.

Kína 1951-ben foglalta el Tibetet és azóta a kemény kéz politikájával él az autonóm régióban és a körülötte fekvő tartományokban. A tibetiek évtizedek óta panaszolják szociálpolitikai és vallási diszkriminációjukat. A dalai láma szerint szinte "kulturális népirtást" hajt végre a kínai vezetés, amely viszont azzal vádolja őt, hogy el akarja szakítani Tibetet Kínától.

Rovatok