Index Vakbarát Hírportál

Milliókat ajándékozgatott el a titokzatos német jótevő

2012. március 4., vasárnap 09:59

Több ezer euróval megtömött borítékokat hagy postalábákban, lábtörlők alatt, templomi padok alatt Braunschweig városában egy rejtőzködő jótevő, aki tavaly november óta tevékenykedik, de kiléte máig nem ismert. Már több mint 50 millió forintnak megfelelő eurót ajándékozgatott el. A borítékokon nincs semmi felirat, de a pénz mellé néha mellékel tanácsot, hogy a rászoruló miként használja fel az összeget.

Annyi biztos, hogy az illető ismeri az adótörvényt, amely szerint 10 ezer euróig adómentes az ajándékpénz, mert sosem lépi át az összeghatárt. Az is biztos, hogy rendszeresen olvassa a helyi lapot, a Braunschweiger Zeitungot, mivel főleg olyanokon segít, akiknek nehéz sorsáról írt a lap.

A megsegítettek között van súlyosan mozgássérült fiú, múzeum, ingyenkonyha, kirabolt ember. Legutóbb egy menhely kapott 20 darab 500 eurós bankjegyet, azaz csaknem 3 millió forintot. A boríték a bejárati ajtó lábtörlője alatt lapult, írta a The Daily Telegraph. A városiak egy része szerint a jótevő bűntudattól szenvedő bűnöző lehet, mások úgy vélik, hogy milliomos az illető, és már nincs sok hátra az életéből.

Rovatok