Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev felülvizsgáltatná a Hodorkovszkij elleni ítéletet

2012. március 5., hétfő 07:22 | aznap frissítve

Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítást adott a legfőbb ügyésznek, hogy vizsgálja meg: törvényes és megalapozott volt-e az ítélet Mihail Hodorkovszkij és további 31 személy ellen - közölte hétfőn a Kreml sajtóosztálya.

A hivatalos tájékoztatás szerint Dmitrij Medvegyev egy sor olyan utasítást írt alá, amelyen szerepel a Jukosz börtönben lévő vezetője, Mihail Hodorkovszkij ügyének felülvizsgálata is.

Az orosz államfő február 20-án találkozott a parlamenten kívüli pártok képviselőivel, akik arra kérték az elnököt, tekintsék át az általuk " politikai foglyoknak" tekintett személyek ügyét.

Az elnöki utasítás 32 személyt érint, és Jurij Csajka legfőbb ügyészt jelöli ki a végrehajtás felelősének. A felülvizsgálatot április elsejéig kell elvégezni.

Az ellenzékiek február 20-án Szergej Mohnatkin ügyében is közbenjártak Medvegyev elnöknél. A férfit azért ítélte két és fél évi börtönre a bíróság, mert 2009. december 31-én a moszkvai Triumfalnaja téri tiltakozó megmozduláson ellenállást tanúsított a rendőrökkel szemben.

Hodorkovszkij ügyvédje óvatosan fogalmazott a hír hallatán, mondván, hogy meg kell várni, mennyire komolyak a hatalom szándékai. Karina Moszkalenko szerint védencét törvénytelenül ítélték el, és már régen ki kellett volna engedni a börtönből.

Rovatok