Index Vakbarát Hírportál

Szerdán dönt az EB a magyar válaszokról

2012. március 5., hétfő 15:22

Viviane Reding igazságügyi biztos szerint az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén dönt arról, folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások valamelyikét vagy sem. A bizottsági illetékes azzal indokolta az időzítést, hogy „addigra a bizottság már ismerni fogja a jogi szolgálat elemzését” a Budapest által adott válaszokról.

A magyar reagálásról lehet tudni, hogy egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, más pontokon viszont a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.

Az Európai Bizottság januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak.

A brüsszeli bizottság a válaszok fogadását még februárban nyugtázó közleményben jelezte, hogy – bár konkrét határidő nem köti – „sürgős jelleggel” fogja elemezni a válaszokat. Az elemzésben azt vizsgálják, Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a kifogásolt területeken.

Nem lesz mindenben megegyezés

Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője hétfőn úgy vélte, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, de könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben „újabb fázisba” lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az EB. Szijjártó szerint ennek oka, hogy egy-két ügyben „nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el.”

A testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak. „Van olyan probléma, amelynél a bizottságnak még mindig komoly fenntartásai vannak.” Ahol a bizottság a továbblépést választaná, ott úgynevezett indoklással ellátott véleményt kell küldenie a kormánynak.

Vannak még más kérdések is

A bizottság az eljárások indításával egy időben közelebbi tájékoztatást kért a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban is. A kormány erre is megadta a válaszokat, és bizottsági források szerint ezeknek a feleleteknek az értékelése is napirenden lesz szerdán.

Szintén nem az eljárások keretében, de azokhoz időzítve további információkat kért Neelie Kroes informatikai biztos is a médiatörvénnyel kapcsolatban; a magyar kormány ezeket is igyekezett megválaszolni.

A kormány állítja, nincs mitől félni, hiszen már januárban megmondták, hogy „az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít.”

Rovatok