Index Vakbarát Hírportál

50 könyvtárból 24 ezer kötetet lopott

2012. március 6., kedd 19:44

Német és külföldi könyvtárakból milliós értékben összelopkodott régi, értékes és ritka kötetekkel volt teli egy könyvtárfosztogatás közben tetten ért német tudós családi háza a hesseni Bad Arolsenben.

A 45 éves geológus, Hessen tartomány gazdasági minisztériumának munkatársa, önkormányzati képviselő, a darmstadti műegyetem biotechnikai intézetének volt vezetője a természettudományos könyveket gyűjtötte a könyvtárakból, különös tekintettel a geológiára. A tudós Bad Arolsen-i otthonában szemtanúk szerint már talpalatnyi szabad hely sem volt, mindenfelé könyvhegyek magasodtak, a kötetek szakszerű tárolásáról szó sem lehetett.

Sajtóértesülések szerint a rendőrség 24 ezer kötetet foglalt le és szállított biztonságos, titkos helyre. A legrégebbi egy 16. századi latin nyelvű kötet, de a legtöbb könyv a 18. századból származik. Az ellopott könyvek összértéke milliós nagyságrendű.

A könyvtolvajt február 21-én érték tetten, amikor 53 lopott kötettel akarta elhagyni a Bad Arolsen-i hercegi kastély könyvtárát. A könyvtárosoknak azután lett gyanús a férfi, hogy újra és újra ásványtannal, geofizikával foglalkozó és egyéb természettudományi kötetek tűntek el az intézményből.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a tudós legalább 40 németországi és további 10 külföldi könyvtárból lopkodta össze illegális magángyűjteményét, a megdézsmált közgyűjtemények között van olyan tekintélyes intézmények könyvtára is, mint például a berlini Humboldt Egyetem. A legtöbb károsult nem is tudta, hogy meglopták: csak azután ellenőrizték saját állományukat, hogy a sajtóban megjelent a hír a rengeteg lopott könyvről.

Rovatok