Index Vakbarát Hírportál

Rasszistára sikerült az Európai Bizottság kampánya

2012. március 6., kedd 21:20

Kellemetlen helyzetbe került az Európai Bizottság (EB): a testület kedden bejelentette, hogy visszavon egy kampányfilmet, mert a video negatív visszhangot keltett.

Az Európai Unió bővítését lett volna hívatott népszerűsíteni a pénteken internetre feltett videó, amelyet azonban sokan félreértettek és rasszista tartalmat láttak bele. Az EB a sok panasz után a visszavonás mellett döntött.

A filmen egy fiatal nő látható, akit a távol-keleti, dél-amerikai és indiai hagyományos harci sportok művelői körbevesznek, megfélemlítenek. De a film békésen fejeződik be: a sárga overallba öltözött nő, aki egyéblént erősen emlékeztet Uma Turmanre a Kill Bill 2-ben, egy csapásra tizenkét egyedre klónozza magát, és közös meditációba kezd az ellenséges erőkkel, majd a klónjai tovább klónozódnak, ezúttal az EU zászlajának sárga csillagaivá. „Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk" – jelenik meg a film végén a felirat. Ez utalás az EU küszöbönálló bővítésére: 2013-ban a jelenlegi 27 tagállam uniója Horvátország csatlakozásával 28 tagúra bővül.

„Ezt a közösségi honlapok, mint a Facebook közönségére szabtuk, egy speciális publikumnak" - nyilatkozta Stefan Füle, az EB bővítésért felelős tagjának a szóvivője. A filmet tesztelték 16-24 évesek között, és esetükben az üzenet bejött.

„A videót semmiképpen sem szántuk rasszistának, és természetesen sajnáljuk, hogy néhányan annak tekintették" – fűzte hozzá a szóvivő.

Rovatok