Index Vakbarát Hírportál

Sikorski: Nem jobb diktátornak lenni, mint melegnek

2012. március 6., kedd 16:10

A Twitteren határolódott el Radsolaw Sikorski lengyel külügyminiszter Aljakszandr Lukasenka botrányos hétfői kijelentésétől. Sikorski mindössze annyit írt: „Nem értek egyet", és linkelte a fehérorosz államfő, Aljakszandr Lukasenka hétfői kijelentését, amit az AFP hírügynökség idézett egy tudósításában.

Lukasenka hétfőn azt mondta: „Inkább vagyok diktátor, mint meleg". A kijelentés válasz volt a homoszexualitását nyyíltan vállaló német külügyminiszter, Guido Westerwelle szavaira, aki a múlt héten „Európa utolsó diktátorának" nevezte Lukasenkát.

Egy hétfői eseményen a fehérorosz államfő nemcsak Westerwellének, hanem lengyel kollégájának, Sikorskinak is beszólt: szerinte ők ketten diplomáciai offenzívát folytatnak Lukasenka kormánya ellen, és megérdemlik, hogy a közvélemény megvesse őket.

Lukasenka tavaly azt állította, hogy egyszer már megmondta Westerwellének, hogy „normális életet" kellene élnie. Később elnézést kért szavaiért, de hozzátette, hogy „nem szereti a melegeket".

Westerwelle hétfőn reagált Lukasenka megjegyzésére: „Ez a kijelentés önmagára vonatkozik. Ezek után a kijelentések után sem fogok egy milliméternyit sem eltávolodni a fehérorosz demokrácia és emberi jogok iránti elkötelezettségemtől" – mondta a német külügyminiszter.

Steffen Seibert német kormányszóvivő visszautasította a fehérorosz elnök szavait, és hangsúlyozta, hogy Lukasenka ezzel a kijelentésével gyakorlatilag elismerte, hogy diktátor.

Rovatok