Index Vakbarát Hírportál

Kínzás a homszi kórházban

2012. március 6., kedd 11:16

A brit Channel 4 által közölt sokkoló, rejtett kamerás felvétel az első bizonyíték arra, amiről a műsorvezető kommentárja szerint hónapok óta beszélnek Homszban: a helyi kórházakban az ágyhoz bilincselt, bekötött szemű betegeket a személyzet elképzelhetetlen brutalitással, korbáccsal és elektrosokkal kínozza.

A csatornához eljuttatott felvételek egy katonai kórházban készültek a közelmúltban, ám azoknak az eredetiségét a Channel 4 egyelőre nem tudta saját vagy független forrásból megerősíteni. A felvételeken a betegek testén feltehetően a kínzásokból származó sérülések vannak, az egyik kórteremben pedig egy gumikorbács és egy, valószínűleg az áramütésekhez használt elektromos vezeték is látható.

Az UNHCR szerint a felvétel megerősíti a főbiztosság más forrásokból származó információit a homszi kórházakban, különösen a katonaiakban zajló viszaélésekről. Az ENSZ független vizsgálóbizottsága februárban megállapította, hogy a szíriai biztonsági erők kiterjedt, rendszeres és súlyos, az emberiesség elleni bűnökig terjedő jogsértéseket követtek el, a jelek szerint az állam legfelsőbb szintjeinek tudtával és jóváhagyásával.

Rovatok