Index Vakbarát Hírportál

Húsz év után fogták el a maffiavadász olasz ügyész gyilkosait

2012. március 8., csütörtök 11:43

Húsz évvel Paolo Borsellino halála után az olasz hatóságok elfogtak három embert, akit a maffiavadász ügyész meggyilkolásával gyanúsítanak. A nyomozók Szicílián vették őrizetbe Salvatore Madonia maffiafőnököt és két társát. A hatóságok gyanúja szerint Madonia rendelte el Borsellino megölését, amelyet a vele együtt elfogott két társa hajtott végre 1992. júliusában. A letartóztatásokat a Borsellino-ügy nemrég elrendelt felülvizsgálata nyomán rendelték el, miután egy maffiózó, Gaspare Spatuzza részletes vallomást tett a palermói ügyészségen.

Az 52 éves Borsellino ügyész öt testőrével együtt pokolgépes robbantás áldozata lett Palermóban. Szintén 1992-ben meggyilkolt kollégájával, Giovanni Falconéval együtt Borsellino egyfajta jelképe volt a maffia ellen vívott küzdelemnek. Ügyészi munkájának középpontjában a Cosa Nostra nevű bűnszövetkezet nemzetközi kapcsolatainak a felderítése állt. Nagy szerepe volt a maffiaellenes ügyészi csoport létrehozásában, amely a 80-as évek derekán jelentős sikereket ért el a szervezett bűnözés elleni harcban.

Borsellino és Falcone meggyilkolása fordulópontot jelentett az itáliai alvilág és a lakosság viszonyában. Palermo utcáin százezrek tüntettek a maffia ellen, sok szicíliai megtörte korábbi hallgatását, és szembefordult a bűnszövetkezetekkel. Számos üzletember, bolt- és étteremtulajdonos megtagadta a maffia által követelt védelmi pénz kifizetését, közülük sokan az életükkel fizettek ezért.

Nem sokkal Borsellino halála után olyan törvényt fogadott el a római parlament, amely jelentősen enyhébb büntetést helyezett kilátásba az alkut kötő maffiózóknak. Ilyen bűnbánó koronatanúk vallomásának köszönhetően sikerült elfogni 1993 elején Toto Riinát, a szicíliai maffia első számú vezérét. Őt Falcone meggyilkolásának vádjával életfogytig tartó börtönre ítélték, akárcsak Giovanni Bruscát, aki személyesen hozta működésbe a Falcone életét kioltó pokolgépet.

Rovatok