Index Vakbarát Hírportál

Levágták a calabriai polip csápjait

2012. március 8., csütörtök 20:18

A 'ndrangheta-vezérek minden évben egyszer Calabria szívében, egy Szűz Mária szentélynél találkoztak.

Történelminek nevezte Reggio Calabria bíróságának ítéleteit a vádat képviselő Nicola Gratteri államügyész. "2012-ben egy bíróságnak sikerült végre kimondani azt, hogy a 'ndrangheta nem apró bandákból áll, hanem kupolaként működő bűnszervezet.

A feje Calabriában van, de csápjai a világ minden részébe elérnek"- fogalmazott a 'ndrangheta elleni harc ügyészeként ismert Gratteri, aki huszonhárom év óta rendőri őrizet alatt él.

A "Crimine" (Bűntény) nevű perben nyolcvannégy személyt ítéltek el  bűnszövetkezet vádjával, további harmincnégyet felmentettek. A reggio calabriai bíróság "bunkertermében" felsorakoztatott vádlottak közül a legsúlyosabb büntetést, 14 év 8 hónapot Giuseppe Comisso, az U mastu (A mester) néven ismert 'ndrangheta főnök kapta. Tíz évre ítélték a szintén a kupola élén álló 81 éves Domenico Oppedisanót.

A többi elítélt közül csak további nyolcan kaptak tíz évnél magasabb börtönbüntetést, miközben az ügyészség összesen 1650 év börtönt kért a vádlottakra.

"Mindenképpen győzelem, hogy sikerült bizonyítani, a 'ndrangheta ugyanúgy működik, mint a szicíliai Cosa Nostra. A 'ndrangheta vezérei minden évben egyszer Calabria szívében, egy Szűz Mária szentélynél találkoznak és itt hűségesküt tesznek. A 'ndrangheta szerkezete semmit sem változott száz évvel ezelőtthöz képest. A különbség annyi, hogy tagjai ma már szerves részét képzik a politikának és a közigazgatásnak, de vannak közöttük orvosok és mérnökök is"- hangoztatta Gratteri.

A 'ndrangheta neve a 2007-ben, a duisburgi Da Bruno pizzeriában történt mészárlás óta ismert, amikor a klánok közötti leszámolásban hatan haltak meg. A szicíliai maffiát és a nápolyi camorrát is maga mögé szorító calabriai 'ndrangheta lett Itália legerősebb, a világ egyik legveszélyesebb bűnszervezete. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a 'ndrangheta bevétele meghaladja az évi ötmilliárd eurót.

Rovatok