Index Vakbarát Hírportál

Visszafizettették a prémiumot a bolgár köztisztviselőkkel

2012. március 8., csütörtök 20:32

Kirúgás vagy fizetés között választhattak.

Hatszázezer leva (mintegy százmillió forint) jutalomként felvett pénzt adtak vissza a bolgár államnak Bojko Boriszov miniszterelnök felszólítására vezető bolgár kormánytisztviselők.

Boriszov a múlt hónapban helyezte kilátásba mindazoknak az elbocsátását, akik - tekintettel az ország nehéz gazdasági helyzetére - nem szolgáltatják vissza a jutalomként felvett pénzt. Az utasításnak mindössze egy ember - a környezetvédelmi minisztérium alkalmazottja - nem tett eleget, és el is bocsátották.

A kormányfő csütörtökön a Nova TV csatornának nyilatkozva már önkritikát gyakorolt, s populizmusnak nevezte azt, amit tett.

"Figyelembe véve kis fizetéseiket, s a rájuk nehezedő hatalmas felelősséget, ez populizmus" - mondta a köztisztviselőkről és jutalmuk visszaköveteléséről. "A populizmus széles körben elterjedt Bulgáriában. Posztkommunista országként még mindig úgy gondolkodunk, mint a kommunisták. Ebben az esetben én is ezt tettem" - fűzte hozzá.

Bulgáriában a havi átlagfizetés 470 dollárnak felel meg. A miniszterelnök 2280 dollárnyi, a miniszterek 2000 dollárnyi levát kapnak havonta.

Rovatok