Index Vakbarát Hírportál

Több tízezren tüntettek Bahreinben

2012. március 9., péntek 17:08

Az utóbbi hónapokban ez volt az egyik legnagyobb, az ország vezetése ellen szervezett megmozdulás.

A tiltakozók egy főúton vonultak fel, és az akció erős rendőri felügyelet mellett ugyan, de békésen zajlott. A rendfenntartók csak a több mérföld hosszú menetből kiszakadó, és a tavalyi tiltakozó megmozdulások fő helyszínére, a manamai Gyöngy térre tartó kisebb csoportok ellen vetettek be könnygázt.

A tüntetést, amelyen ellenzéki vezetők szerint csaknem százezren vettek részt, azért szervezték, hogy az ellenzék megmutassa: nem múltak el azok az ellenérzések, amelyeket a bahreini lakosság síita többsége a szunnita király és környezete ellen táplál. A síiták változatlanul több jogot követelnek, mert bár az 525 ezres lakosság 70 százalékát teszik ki, úgy érzik, hátrányos megkülönböztetésben van részük, és nem juthatnak magasra a politikában és a biztonsági erők irányításában.

A tavalyi tiltakozó megmozdulások után – amelyek során 45 embert megöltek és több százat letartóztattak – a király tett némi engedményt az ellenzéknek, például nagyobb döntéshozási jogkört adott a parlamentnek. Azt a követelést azonban, hogy mondjon le a kulcsposztokat betöltők, köztük a miniszterelnök kinevezéséről, elutasította.

Rovatok