Index Vakbarát Hírportál

23 al-Kaida tagot öltek meg Jemenben

2012. március 10., szombat 12:29

Huszonhárom feltételezett al-Kaida-tagot öltek meg éjszakai légitámadásokban Jemen középső részében, Beida tartományban – közölték szombaton biztonsági források.

"Az al-Kaida 23 harcosa halt meg az állásaik ellen péntek este indított légitámadásokban egy Beida városa közeli hegyvidéki övezetben"  mondta el a francia hírügynökségnek az arab ország biztonsági szolgálatainak egyik tisztségviselője.

Az áldozatok számáról szóló közlést más biztonsági források is megerősítették, hozzátéve, hogy a légicsapásokat három, Beidától nyugatra fekvő falu térségében hajtották végre, a fővárostól, Szanaától mintegy 200 kilométerre délkeletre. Helyi lakosok szerint a csapásokat amerikai gépek hajtották végre, s a célpontok között volt a terroristák egyik kiképző tábora, ahová az elmúlt napokban erősítés és fegyverszállítmány is érkezett.

A helyiek azt mondják, hogy amerikai gépek gyakran veszik célba az al-Kaida Dél-Jemenben tevékenykedő fegyvereseit. Az Egyesült Államok sohasem ismerte el az ilyen támadásokat, a WikiLeaks csoport által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai dokumentumok azonban tényként számolnak be ezekről. Az amerikaiak rendszeresen használnak pilóta nélküli gépeket, azaz drónokat a terroristák elleni légicsapásokhoz a világ egyes országaiban. A térség több városát az al-Kaidával együttműködő radikális iszlamisták tartják ellenőrzésük alatt, és gyakran hajtanak végre támadásokat a kormánycsapatok ellen.

A terrorszervezet helyi szárnyához (Aqpa) tartozó fegyveresek szerdán egy katonai repülőgépet robbantottak fel a jemeni főváros katonai repülőterén, múlt vasárnap pedig 185 jemeni katonát öltek meg egy Zindzsibárban (Abjan kormányzóság székhelyén) végrehajtott nagyszabású harci cselekményben.

Egy szombati washingtoni jelentés szerint az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy újraindítja a jemeni hadsereg kiképzését és felszerelését finanszírozó programját, amelyet alig fél éve állítottak le az arab országban fokozódó káosz miatt.

Bár megállapodás még nem született erről, a Pentagonnak dolgozó tisztségviselők azt közölték, hogy 75 millió dolláros kerettel még idén újraindulhat a Szanaának szánt katonai program. A tervek illeszkednek az Obama-adminisztráció nemrég kinyilvánított elhatározásához, hogy Washington jelentős biztonsági és humanitárius támogatást nyújt a kormányváltást átélő országnak, gátat vetve ezzel a jemeni lázadók további térnyerésének.

Rovatok