nono

Index Vakbarát Hírportál

Fico heccpártok gyűrűjében tarolhat

2012. március 10., szombat 08:48

Nem az a kérdés, hogy nyer-e Robert Fico Smer pártja a szlovák előrehozott választáson, hanem az, hogy tud-e egyedül kormányt alakítani, illetve megcélozza-e az alkotmánymódosításhoz szükséges 3/5-ös többséget. A biztos parlamenti helyre számító Híd egyszerre vív csatát a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) a magyar szavazatokért, és a korábbi legnagyobb kormánypárt megrogyásával a jobboldali választókért.

A Smer és Robert Fico fölényes győzelme várható a szlovák előrehozott parlamenti választásokon szombaton, amelyen ezúttal is viszonylag sok, hat-nyolc párt is bejuthat a törvényhozásba. A Híd az MKP-val küzd a magyar szavazatokért, miközben az országot megrengető Gorilla-ügy miatt több kisebb heccpárt is parlamenti helyhez juthat.

Fico győz, de partnerek után kutathat

Már Iveta Radicová kormányának októberi bukásakor nyilvánvaló volt, hogy az előrehozott választások nagy nyertese a volt miniszterelnök Robert Fico lesz. Pártja, a baloldali populista Smer a felmérések szerint 40 százalék körül végezhet, de nem lehet biztosan megtippelni a támogatottságukat, mert az aktuális közhangulat alapján hol rejtőzködnek a hívek, hol pedig többen mondják magukat a szavazójuknak a valóságosnál.

Várhatóan egyedül is meglesz a többségük, ugyanakkor Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko vezető kutatója szerint Fico így is partnereket fog keresni. Egyrészt mindenképpen megpróbálkozhat az alkotmány módosításához is szükséges 3/5-ös parlamenti többség összegyűjtésével, másrészt más pártok bevonásával nemzeti egységkormányban gondolkozhat az ország nehéz helyzetében.

A szlovák gazdaság ugyan korrigált pályán van, idén és jövőre is növekedést várnak az elemzők, de az új kormány ennek ellenére sem könnyű helyzetben veszi át az ország vezetését. Az egyik kiemelt feladat az lesz, hogy megakadályozzák az euroválság begyűrűzését az országba, miközben a felmérések szerint a munkahelyteremtés – és ehhez kapcsolódóan a segélyezések és a szociális ellátórendszerek átalakítása – a legfontosabb elvárás az új kabinet felé.

Ravasz Ábel szerint Ficótól első körben leginkább „éles retorikai párbajok várhatók a semmiről”, a várható politikai döntései viszont attól is függnek, lesznek-e, és ha igen, kik lesznek a partnerei. Az elemző szerint Fico nagyon pragmatikusan áll a különböző ügyekhez, így a konkrét intézkedései is helyzetfüggők lesznek. A nemzetiségi kérdés hangsúlyozása is leginkább attól függ, lesz-e magyar párt a kormányban. A munkahelyteremtés mellett a korrupció ellen is komolyan vehető harcot várnak a választók az új kormánytól.

Átrendeződik a jobboldal

Lehetséges koalíciós partnerként ugyanis a KDH és az egyik részben magyar párt, a Híd-Most jöhetnek szóba. A két párt közül a KDH számíthat a jobb szereplésre, a Smeren kívül egyedüliként végezhet kétszámjegyű eredménnyel, 10-15 százalékot szerezhet. Ravasz Ábel szerint a jobboldali párt mindig is lavírozott, ugyanakkor a nacionalizmus mellett nem sok közös pontot találhatnak Ficóékkal. Ha ésszerű árat kérnek, akkor azonban a Smer hajlandó lehet kompromisszumokra: a KDH a vatikáni szerződés módosítása mellett részleges privatizációkat erőltethet. Fico nyitottságának tudható be, hogy az elmúlt hetekben az egyházi vonalat erősítette a párt kommunikációjában.

A Híd helye szintén biztos a parlamentben, 7 százalék körüli eredményre számíthatnak. Bugár Béla pártja egyszerre vív csatát a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) a magyar szavazatokért, és az SDKÚ meggyengülésével felszabadult jobboldali szavazókért. Ravasz Ábel szerint a számos előny mellett szinte öngyilkossággal érne fel belépésük a koalícióba, mert Fico ugyan megígérheti, hogy képviseli majd a magyar ügyet, de adott esetben erről komolyabb kockázat nélkül le is tehet.

Úgy tűnik, hogy egyik párt sem akar egyedül belépni Ficóval egy koalícióba, „senki nem szeretné megégetni magát.” Együtt már van erre lehetőség, de a két párt ugyanakkor egymással is rivalizál, hiszen a jobboldal átrendeződése miatt megüresedett a vezető jobboldali párt helye.

Állócsillagból a bejutás küszöbére

A Radicová-kormány legnagyobb pártja, az SDKÚ nemcsak a kormány bukását, és a belső harcokat sínylette meg, hanem még a Gorilla-ügyből is a legkedvezőtlenebbül került ki. A titkosszolgálat által készített és kiszivárogtatott felvétel egy konspirációs lakásba enged bepillantást, ahol évekkel ezelőtt szinte a teljes szlovákiai politikai elit megfordult.

Emiatt a Mikulas Dzurinda-féle SDKÚ 5 százalék körülire zsugorodott, miközben az aktákban leggyakrabban szereplő Fico népszerűsége változatlan. Ravasz Ábel szerint ennek az lehet az oka, hogy a botrány kipattanása előtt saját választóik előtt már az SDKÚ sem volt teljesen hiteles, Ficónak viszont mindent elhisznek a hívei.

Az SDKÚ mélyrepülésére jellemző, hogy a még fél évvel ezelőtt is 12-15 százalékon mért, és korábban is stabilan meghatározó párt az előrehozott választáson a bejutásért küzd. Nehéz megítélni a valós támogatásukat, ugyanakkor Ravasz Ábel szerint végül átléphetik a küszöböt. A pártnak a választás után megújulásra lenne szüksége, ehhez az igazságügyi miniszter át is venné a vezető szerepet, Dzurindának viszont háttérbe kellene vonulnia.

Az MKP visszatérne a parlamentbe

Keményen küzd a bejutásért a Magyar Koalíció Pártja is, amelyet szeptember óta nem mértek 5 százalék fölé, ugyanakkor fokozatosan erősödött az elmúlt hónapokban a támogatottsága. Abban bízhatnak, hogy a nagyobb Híd magyar táborából többen is átszavaznak az utolsó napokban a magyar kormány több tagja, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt külügyi államtitkár által is támogatott párt bejuttatásához.

Bár a párt elhatárolódott tőle, sokan az MKP-t valószínűsítik a Szlovákiai Magyar Fiatalok aláírásával ellátott szórólap mögött, amely arra kéri a választókat, ha már nincs Híd-MKP közös lista, akkor a biztos bejutó Híd mellett támogassák az MKP-t. Ennek része lehet az a telefonos felmérés, amit a Rákóczi Szövetség nevével visszaélve készítenek. Azt tudakolják, hogy tehet-e Bugár Béla a felvidéki magyarok számának csökkenéséről, illetve összefüggésbe hozzák a politikust az országot megrengető Gorilla-üggyel.

Minipártok kavalkádja

Szintén a Gorilla-ügynek köszönhető olyan heccpártok várható mandátumhoz jutása, mint az Egyszerű Emberek és a 99 százalék. A gorillázást meglovagoló, nevükben is populista Egyszerű Emberek párt hangzatos szlogenekkel operál, így aztán ha bejutnak, akkor a jobboldalon „ők lehetnek a populista Fico populista ellenzéke.”

Különösen érdekes a 99 százalék párt esete, akik attól függetlenül használnak occupy-os retorikát, hogy a legfőbb arcuk egy gazdag szlovák üzletember. A párt azért is az egyik meghatározó szereplő lehet az előrehozott választáson és utána is, mert egy feljelentés miatt nyomozás indult a leadott kopogtatócéduláik miatt. Az ajánlószelvényekből szúrópróba szerint mintát vettek, és ezek között az összes hamis volt: elhagyott személyigazolványokat, halott emberek adatait használták fel. A vizsgálat ugyanakkor nem ér véget a szombati szavazás előtt, ezért a párt eredményét akár meg is semmisíthetik utólag.

Botrány nehezíti az októberben kormányt buktató SaS esélyeit is. Egyrészt az elmúlt hónapokban egyértelmű lett, hogy sem a kormánybuktatás, sem pedig a párt által felvállalt euroszkepticizmus nem népszerű a választóknál, másrészt a párt elnöke, Richard Sulík kapcsolatba került egy kétes hírű nagyvállalkozóval, egy közös videójuk pedig bejárta az internetet. Ravasz Ábel szerint ettől függetlenül várhatóan meglépi a parlamenti küszöböt a párt.

Kiszorulhat viszont a parlamentből Ján Slota SNS pártja, a nacionalista mozgalom bejutása néhány szavazaton fog múlni. Amennyiben a magyarellenes kirohanásairól is ismert párt nem jut be a törvényhozásba, akkor Vladimír Meciar után Robert Fico másik volt koalíciós partnere is eltűnik a szlovák politikából. Ravasz Ábel szerint Fico ezúttal a párt bejutása esetén is csak akkor lépne koalícióra Slotával, ha az abszolút többsége múlna ezen, ez ugyanakkor nem várható.

Rovatok