Index Vakbarát Hírportál

Robert Ficóból nem lett Orbán Viktor

2012. március 11., vasárnap 07:31 | aznap frissítve

A Smer abszolút többséget szerzett az előrehozott szlovák parlamenti választásokon, a Híd biztos eredménnyel jutott a törvényhozásba. A Szlovák Nemzeti Párt kiesett a parlamentből, és nem került vissza a már a 2010-es választásokon is a bejutási küszöb alatt teljesítő Magyar Koalíció Pártja.

Robert Fico alig kétéves szünet után visszatérhet a hatalomba, miután a baloldali populista Smer a szavazatok 44,43 százalékát megszerezve megnyerte a szlovákiai parlamenti választást. 83 képviselőjükkel kényelmes abszolút többséget szereztek a 150 fős törvényhozásban. Fico titkos vágya is teljesült, a párt több mint egymillió szavazatot kapott.

Az izgalmas szlovákiai választás éjszakájának eseményei percről percre>>>

A lassan csordogáló eredmények miatt végül csak reggel fél hétkor elmondott győzelmi beszédében az Új Szó szlovákiai lap szerint Fico arról beszélt, hogy győzelmükkel megvalósíthatják a szociális állam kialakítására vonatkozó programjukat, Európa-barát országot akarnak.

Hétfőtől kerekasztalt kezdeményeznek a parlamentbe jutott pártokkal, és hajlandóak együttműködni azokkal az erőkkel, amelyek támogatják programjukat. Habár a felmérések alacsony részvételt jósoltak, a végül a 2006-os és a 2010-es szintet is meghaladó, 58,98 százalékos részvételi arányról Fico azt mondta, hogy az legitimitást ad pártjának.

A 2010-ben hatalomra jutott, és az EU-s mentőcsomag miatt tavaly októberben megbukott jobboldali koalíció vezető pártja, az SDKÚ most mindössze 6,08 százalékot szerzett, rontott a liberális SaS (5,87 százalék), a magyar dominanciájú Híd (6,89 százalék) is. Bugár Béla, a Híd elnöke ugyanakkor arról beszélt, hogy a párt elégedett az eredményével, a népszerűségük csökkenéséért az MKP kampányát is okolták. Bugár szerint „valószínűleg senkinek nem jut eszébe koalícióra lépni a Smerrel, mivel Robert Fico nyugodtan kormányozhat egyedül." 

A bukott koalícióból egyedül a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) sikerült enyhén javítania (8,82 százalék), ezzel ez a párt lett a második legerősebb politikai erő Szlovákiában. A harmadik helyre az SaS-ból kivált Egyszerű Emberek futott be 8,55 százalékkal. A párt jó eredményét a szlovák politikai és gazdasági elit összefonódását leleplező Gorilla-botrány miatti protest szavazatoknak köszönheti. A KDH és az Egyszerű emberek egyaránt 16-16 képviselővel lesz jelen a törvényhozásban.

2010 után ismét parlamenten kívül maradt a Magyar Koalíció Pártja (MKP), valamint a 2002-es választás óta először nem került be a Ján Slota vezette magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Berényi József, az MKP elnöke fájlalta, hogy a Híd hibájából nem jöhetett létre a Híd és az MKP közös listája, ha lett volna ilyen, akkor szerinte a magyarok a második legerősebb párt lennének a parlamentben. Párttársa, Bárdos Gyula azt mondta, a parlamenten kívül is folytatják a politizálást.

Fico elmaradt a titkon remélt alkotmányos többségtől (Szlovákiában ez háromötödös többséget, 90 képviselőt jelent), az abszolút többség azonban bőven megvan. A nyilatkozatok alapján nem elképzelhetetlen, hogy koalíciós társat keres magának az alkotmányos többséghez, vagyis ha már nem lehet a 2010-es Orbán Viktor, akkor Horn Gyula 1994-es szerepét játsza el, aki az SZDSZ-t bevonva osztozott a kormányzati felelősségen, habár egyedül is tudott volna kormányozni.

Robert Fico a 2006 és 2010 közötti miniszterelnöksége idején a Szlovák Nemzeti Párttal és a Vladimír Mečiar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal közösen kormányzott. Most – amennyiben csakugyan alkotmányos többséget akar – a parlamenti pártok közül bármelyikkel összefogva is megvan az alkotmány módosításához szükséges képviselőjük. Egyedül az Egyszerű Emberekkel zárható ki egyértelműen bármiféle koalíció, a párt elnöke, Igor Matovič többször is jelezte, hogy nem tárgyalnak Ficóval.

Rovatok