Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Riasztóak az ukrán börtönök

2012. március 12., hétfő 20:31

Megdöbbenésének adott hangot az Európa Tanács az ukrajnai börtönökben és rendőrségi fogdákban uralkodó állapotok miatt.

Az ET kínzásellenes bizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott beszámolója szerint csöppet sem számít ritkaságnak, hogy rendőrségi kihallgatások során a hivatalos személyzet kínzást alkalmaz, például elektrosokkolóval. A bizottság delegációja tavaly decemberben tíznapos látogatást tett Ukrajnában, ennek során több rendőrkapitányságot és két börtönt keresett fel.

A beszámoló tanúsága szerint a meglátogatott intézmények reménytelenül túlzsúfoltak, a higiéniai körülmények pedig borzalmasak. A harkivi börtönben az ET-szakértők 44 rabot számoltak össze egy 45 négyzetméter nagyságú cellában. A foglyok felváltva használták a helyiségben elhelyezett 28 matracot.

Ugyanebben a fegyintézetben a látogatók találtak egy 800 négyzetcentiméter nagyságú, ablak nélküli odút, ahová a fegyőrök fenyítési célzattal szoktak bezárni őrizeteseket. Mind a harkivi, mind a kijevi börtönben azt tapasztalták az ET szakértői, hogy kihallgatásra elvitt foglyok többnyire fizikai bántalmazás nyomaival a testükön tértek vissza a cellába.

A kijevi börtönben alkalmuk volt találkozni Julija Timosenko korábbi miniszterelnökkel és két másik politikai fogollyal: Jurij Lucenko volt belügy- és Valerij Ivascsenko igazságügyi miniszterrel. A bizottság állásfoglalása szerint egyik őrizetes egészségi állapota sem kielégítő. Elsősorban Timosenko szorul speciális kórházban történő sürgős orvosi ellátásra.

Hasonló megállapításra jutott februárban két német és három kanadai orvos, miután felkeresték és megvizsgálták a börtönben Timosenkót. Az erős hátfájásra panaszkodó 51 éves egykori miniszterelnök tavaly augusztus óta van börtönben. Októberben hatalommal való visszaélés vádjával hét év szabadságvesztésre ítélték.

Rovatok