Index Vakbarát Hírportál

Francia értelmiségiek a magyar médiáért

2012. március 12., hétfő 14:16

A március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek hétfőn a Libération című francia lapban. Az aláírók közt van többek közt Daniel Cohn-Bendit európai képviselő, Mark Hunyadi, a Leuveni Katolikus Egyetem filozófiatanára és Jean-François Julliard, a Riporterek Határok Nélkül korábbi főtitkára.

„2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát” – írták közleményükben az aláírók, amelyet Mindenki Budapestre március 15-én címmel tettek közzé a lapban.

A közlemény szerint „kétharmados parlamenti többségével Orbán Viktor kihasználta a Nagy-Magyarország iránti nacionalista nosztalgiát arra, hogy a médiát még inkább irányítása alá vonja, kiiktassa a hatalmi ellensúlyokat, cenzúrázza a véleményhez való jogot és számos szabadságellenes reformot indítson el a kisebbségek kárára.”

Az aláírók ugyanakkor úgy vélik, hogy „ami jelenleg Magyarországon történik, az nemcsak egy országot érint, hanem kollektív tragédia”, miután „a populista tendenciák mindenhol erősödnek Európában, megidézve történelmünk legsötétebb óráit”. Ezért a magyar helyzet nemcsak belügy, hanem európai ügy is – állítják.

„Nem egyszerűen szolidaritásból, hanem lelkiismereti okokból is Budapestre megyünk tüntetni a Milla-mozgalommal és számos civil szervezettel. Miután jelenleg az Európai Unió sorsa nemcsak Athénban dől el, hanem Budapesten is” – fejtették ki bővebben.

A támogatók közt van még Patrice Chéreau rendező, Caroline Fourest esszéista, Stéphane Hessel diplomata, Axel Kahn genetikus, Léo Kaneman a Genfi Emberi Jogi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Serge Klarsfeld a franciaországi deportáltak ügyével foglalkozó történész, Ivan Levai újságíró, Sandrine Mazetier párizsi képviselő, Edgar Morin szociológus-filozófus, Rajk László, az SZDSZ egyik alapítója, Jean-Louis Servan-Schreiber, a Human Rights Watch Franciaország elnöke, valamint Michel Wievorka szociológus.

A jobboldal Lengyelországból kap segítséget

A Demokrata lengyel megfelelője eközben a március 15-i állami ünnepen, illetve a magyar kormány melletti szimpátiatüntetésen való részvételre biztatja a lengyeleket. Így magyarul nem tudó külföldiek ezrei fogják éltetni Orbán miniszterelnököt a Bayer Zsolt-féle Békemeneten és az állami ünnepségen. A lengyel jobboldaliak utazását Gazeta Polska szervezi. A résztvevőket vonattal szállítják Varsóból Budapestre. A lengyel tüntetők a tervek szerint a Békemenettel együtt vonulnak a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor tart ünnepi beszédet.

Ráadásul az m1-en élőben fogják közvetíteni, hogy Tarlós István mellett ünnepi köszöntőt mond Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, annak a többezres civil delegációnak a vezetője, amely Lengyelországból érkezik, hogy együtt ünnepelje a magyarokkal 1848-49 emlékét.

Rovatok