Index Vakbarát Hírportál

Nincs bizonyíték a Putyin elleni merényletre

2012. március 12., hétfő 14:29

Az ukrán nyomozók eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy Vlagyimir Putyin ellen valóban merényletet készítettek elő – közölte hétfői számában a Kommerszant orosz napilap.

Az orosz újság névtelen rendőrségi forrásai elmondták, hogy azon a videofelvételen kívül, amit az orosz központi televízió február 27-én sugárzott, nincs semmilyen más bizonyítékuk arra, hogy a január 4-én őrizetbe vett Ruszlan Madajev csecsen és Ilja Pjanzin kazah férfi merényletre készült volna Putyin ellen.

Igor Szkurtov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat Odessza megyei igazgatóságának szóvivője csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy "az ügyben az utóbbi napokban semmi lényeges fejlemény nem volt".

A Kommerszant informátora viszont úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálva az Odesszában őrizetbe vett férfiak lakásában talált robbanószerkezeteket, a laptopot a benne lévő videofelvételekkel és fényképekkel együtt, valamint a gyanúsítottak vallomásainak kiértékelése után sem kaptak egyértelmű választ arra, hogy mi is volt a céljuk.

Csak az derült ki, hogy Madajev és Pjanzin a robbanószerkezetek működését és használatát tanulmányozta. A most megválasztott orosz államfőt kísérő gépkocsikonvojról készült videofelvétel mellett néhány nagy odesszai épület fotójával is rendelkeztek, de a jelek szerint nem készültek terrortámadásra Odesszában.

A rendőrök találtak a lakásban egy olyan felvételt is, amelyen a két férfi néhány kilogramm trotillal akart felrobbantani egy hatalmas csövet, de az csak megmozdult, nem robbant fel.

Az ukrán nyomozók arra hajlanak, hogy az Odesszában elfogott két férfi valóban robbantásokat akart elkövetni Oroszországban, de nem konkrét személyek, hanem inkább gazdasági létesítmények, például olaj-, vagy gázvezetékek ellen.

A Kommerszant emlékeztet arra, hogy Adam Oszmajev, a Putyin elleni állítólagos merényletet előkészítő banda vezetője, – akit a 2007-es, Ramzan Kadirov csecsen elnök elleni merényletkísérlettel gyanúsítanak, – az orosz központi televíziónak azt mondta, hogy a robbantások végső célja a Putyin elleni merénylet lett volna.

Február 27-én, az elnökválasztás előtt hat nappal az egyes számú orosz televíziós csatorna számolt be arról, hogy Vlagyimir Putyin elnökjelölt ellen merényletet akartak elkövetni és a kitervelőket elfogták Odesszában. A televízió értesülései szerint Doku Umarov csecsen lázadóvezér akarta megöletni az orosz politikust az elnökválasztás után.

Rovatok