Index Vakbarát Hírportál

Nőket és gyerekeket gyilkoltak Homszban

2012. március 12., hétfő 20:16 | aznap frissítve

Több mint ötven nő és gyerek holttestére bukkantak hétfőn a közép-szíriai Homszban. A mészárlást a felkelők szerint a kormányerők követték el, míg a szíriai állami televízió a "terrorista csoportok" akciójaként jelentette a történteket. A szíriai ellenzék azonnali nemzetközi és arab katonai beavatkozást sürgetett.

A homszi vérfürdőről a felkelők által közzétett fényképeken és videofelvételeken szénné égett, lefejezett és megcsonkított holttestek láthatók. "Legalább 26 gyerek és 21 nő holttestére bukkantak Karm ez-Zeitún és al-Adavíje negyedekben" - mondta el a francia hírügynökségnek Hádi Abdallah, a szíriai forradalom főbizottságának tagja hozzátéve, hogy több nőt meg is erőszakoltak, mielőtt végeztek volna vele.

A Szíriai Nemzeti Tanács hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a rezsim legutóbbi erőszakcselekményeire való tekintettel létesítsen végre védelmi zónát az országban.

Vasárnap este óta országszerte összesen 92 ember megöléséről tett jelentést a szíriai ellenzék.

Az All4Syria nevű független szíriai hírportál arról számolt be, hogy a biztonsági apparátus több magas rangú tisztségviselője és az állami televízió számos munkatársa is az utóbbi hetekben külföldre küldte családját "kórházi kezelés céljából", csak hogy a hatóságoktól biztosan megkapják a kiutazási engedélyt.

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint Szíria moszkvai nagykövete hétfőn kijelentette: Damaszkusz beleegyezik az Oroszország és az Arab Liga által javasolt béketervbe. Rijád Haddád ugyanakkor hangsúlyozta: a rezsim a "végső győzelemig" harcolni fog.

Rovatok