Index Vakbarát Hírportál

Damaszkusz aknazárat telepít a határra

2012. március 13., kedd 14:06

Tovább folytatódnak a harcok Szíriában. Lázadók megöltek legalább tíz katonát kedd hajnalban az ország északnyugati részén lévő Idlíb tartomány Maarrat-en-Numán városában, míg kormányerők ötvenöt emberrel végeztek ugyanebben a térségben.

Maarat-en-Numánban a lázadók akadályt emeltek egy úton, és ott nyitottak tüzet a katonákra. A hadsereg március 9-én indított támadást a Törökországgal határos hegyvidéki térségben a lázadások elfojtásáért és a felkelők kezére került városok feletti irányítás visszaszerzéséért.

Az al-Arabíja szerint a hadsereg újabb tömegmészárlást hajtott végre, nem messze a lázadók támadásának helyszínétől, azaz szintén Idlíb tartományban. 114-re emelkedett a héten elhunytak száma, akik között számos nő és gyerek is van.

Életveszélyes a menekülés is

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet eközben arról számolt be, hogy a szíriai hadsereg az utóbbi hetekben taposóaknákat telepített a Törökországba és Libanonba vezető utakon, amelyeken szíriaiak menekülnek a szomszédos országokba. A HRW kedden kiadott közleményében szemtanúkra hivatkozik, akik szerint az aknák máris szedtek civil áldozatokat.

A BBC tudósítója szerint naponta nagyjából 100-200 ember kísérli meg elhagyni Szíriát Törökország irányába, elsősorban őket veszélyeztetik az aknák. Ha az aknazárt felszámolnák, akkor valószínűleg sokszorosára nőne a napi menekültek száma.

Szíria hivatalosan nem reagált az aknatelepítéssel kapcsolatos vádakra. A közel-keleti ország nem tagja annak az eddig 159 nemzet által aláírt 1997-es ottawai egyezménynek, amely tiltja a gyalogság elleni taposóaknák gyártását, használatát és felhalmozását. A HRW szerint a szíriai hadsereg valószínűleg orosz gyártású taposóaknákat használ.

A volt ENSZ-főtitkár is beveti befolyását

Az áldozatok összesített száma az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint már meghaladja a nyolcezret. Pillanatnyilag Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai küldöttje próbál hatni Bassár el-Aszad elnökre, hogy állítsa le a harcokat.

Kofi Annan, már ma választ vár Damaszkusztól azokra a javaslataira, amelyeket néhány nappal korábban közölt Aszad elnökkel az erőszak megállítása érdekében.

Annan hétvégi damaszkuszi tárgyalásai után úgy nyilatkozott, hogy egy sor „konkrét javaslatot” tárt Aszad elé. „Először a gyilkolást, a nyomort és a visszaéléseket kell megszüntetni, és azután lesz idő a politikai rendezésre” – hangoztatta akkor, és ezt gyakorlatilag megismételte Ankarában.

Rovatok