Index Vakbarát Hírportál

Több ezer év börtön kapott emberölésért

2012. március 13., kedd 11:01

6060 évre börtönbüntetésre ítélte egy guatemalai bíróság Pedro Pimentel Riost a 36 éven át tartó polgárháború egyik legvéresebb mészárlásban való részvételért. Pimentel sokáig az Egyesült Államokban bujkált, 2010-ben fogták el, és tavaly adták át a guatemalai hatóságoknak.

Pimentel harminc év börtönt kapott minden egyes áldozatért, akikből 201 volt, és további 30 évet emberiségellenes bűntettekért. A döntésnek egyrészt szimbolikus jelentősége van, mivel guatemalai törvények szerint ténylegesen csak ötven évet lehet börtönben tölteni, másrészt Pimentel már több, mint 55 éves, így nem valószínű, hogy megéli a szabadulását.

A tárgyalás során Pimentel tagadta, hogy részt vett volna a Dos Erresnél 1982-ben lezajló mészárlásban, ahol a hadsereg elitalakulata megtámadt egy falut, amiről azt gyanították, hogy baloldali gerillák rejtőzködnek. Az öldöklés három napon keresztül folyt, a katonák szisztematikusan gyilkolták le a férfiakat, az asszonyokat és a gyerekeket is.

A BBC írása szerint előző évben négy embert már elítéltek Dos Erres kapcsán, egy bírósági döntés szerint pedig hamarosan Efrain Rios Montt, egykori katonai tábornok és 1982-83 közötti főparancsnok is hamarosan a vádlottak padján találhatja magát.

Rovatok