Index Vakbarát Hírportál

Két bakui nagykövetséget akartak megtámadni

2012. március 14., szerda 16:25 | aznap frissítve

Az azerbajdzsáni belügyi erők őrizetbe vettek 22 embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy Irán támogatásával merényletre készült Bakuban az amerikai és az izraeli nagykövetség ellen – közölték a helyi hatóságok.

Tájékoztatásuk szerint huszonkét azerbajdzsáni állampolgárt vett őrizetbe a nemzetbiztonsági minisztérium azért, mert együttműködtek az iráni Forradalmi Gárdával, a szomszédos ország elit fegyveres erejével. "A Forradalmi Gárda utasításai alapján készültek merényletekre az Egyesült Államok, Izrael és más nyugati diplomáciai képviseletek és személyzete ellen"  szerepelt a közleményben.

A gyanúsítottakat Irán 1999-től kezdődően szervezte be, és a Teherán, valamint Keredzs város környékén lévő katonai táborokban képezte ki. Fegyverekkel, robbanószerekkel is ellátták őket. A gyanúsítottak átadták Iránnak a követségek és külföldi szervezetek pontos címét, akárcsak az olyan külföldi vállalatokét, mint amilyen a BP-Azerbaidjan, a brit olajipari világcég leányvállalata az olajban gazdag kaukázusi köztársaságban.

A beszámoló szerint a gyanúsítottaknál az őrizetbe vétel során fegyvereket, lőszert, robbanóanyagokat és kémfelszereléseket találtak.

Az azeri állami tévé február 21-én a nemzetbiztonsági minisztériumot idézve már beszámolt arról, hogy gyaníthatóan az iráni titkosszolgálatokkal, valamint a Teherán által támogatott Hezbollah libanoni mozgalommal kapcsolatban álló embereket fogtak el az országban.

A bejelentés nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Újdelhiben, Bangkokban és a grúz fővárosban, Tbilisziben merényleteket kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. Izrael azt állította, hogy Teherán szervezte ezeket a támadásokat.

Rovatok