Index Vakbarát Hírportál

Elég volt már Madonna iskoláiból!

2012. március 14., szerda 18:47 | aznap frissítve

Megorrolt a malawi kormány Madonnára, amiért az énekesnő nem tájékoztatta őket azon tervéről, hogy tíz új iskolát épít a szegény dél-afrikai országban.

Madonna, aki két gyermeket fogadott örökbe Malawiból, januárban jelentette be, hogy Raising Malawi nevű jótékonysági szervezete egy nonprofit szervezettel karöltve iskolákat épít legalább ezer gyereknek az afrikai országban.

Lindiwe Chide, a malawi oktatási minisztérium szóvivője közölte, hogy az énekesnő nem kért engedélyt a malawi kormánytól a tíz iskola építésére. Emlékeztetett arra, hogy tavaly sem konzultált az illetékesekkel, amikor elvetette korábban bejelentett tervét egy lányiskola építésére.

„Úgy érezzük, hogy ez az egész felhajtás csak azért van, hogy fényezze Madonna imázást szerte a világban, és nem a mi érdekünkben. Az énekesnőnek nincs joga arra, hogy eldöntse, hol akar iskolát építeni, mivel nem ismeri szükségleteinket, azt, hol akarunk új iskolákat. Először velünk kellene konzultálnia, engedélyt szerezni tőlünk, mielőtt bármihez hozzálátna” mondta a szóvivő.

Az énekesnő New York-i szóvivője visszautasított a vádaskodást, mondván a malawi kormányt teljes körűen tájékoztatták Madonna szándékairól annak érdekében, hogy biztosítsa anyagilag tíz iskola felépítését olyan körzetekben, ahol nincsenek oktatási intézmények.

Madonna terve egy 400 fős lányiskola építésére a malawi főváros közelében tavaly kútba esett, és akkor menesztette alapítványa teljes vezetését. Akkor a The New York Times amerikai napilap azt írta, hogy az iskolára 3,8 millió dollárt fordítottak, ám ennek szinte semmilyen látszata nem volt.

Malawi egy 14 milliós lakosú ország Afrika délkeleti részén. A világ egyik legkevésbé fejlett és legsűrűbben lakott állama, ahol a népesség mintegy 85 százaléka él vidéken. Az országban nincs kötelező közoktatás, az alkotmány szerint a lakosság legalább öt évnyi alapfokú oktatásra jogosult. Az akkori kormányzat 1994-ben ingyenessé tette az oktatást, ami növelte az oktatásban résztvevők számát, ám magas a lemorzsolódási arány (főleg a lányok körében az őket fenyegető erőszakos támadások miatt).

Rovatok