Index Vakbarát Hírportál

Előzetesben maradnak a putyinellenes punk kismamák

2012. március 14., szerda 15:40

Elutasította a fővárosi bíróság a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházában az oltár előtti nagy botrányt kiváltó februári fellépés miatt őrizetbe vett két fiatal punk, a Pussy Riot formáció tagjainak fellebbezését. A Putyin-ellenes dalt maszkban és színes ruhában előadó kisgyermekes anyák továbbra is vizsgálati fogságban maradnak.

Egyikük, Nagyezsda Tolokonnyikova ügyvédje az őrizetbe vételt korábban elrendelő Taganka kerületi bíróságot elfogultsággal vádolta, mert egy tavalyi, más ügyben zajló tárgyaláson védence és társai csótányokat eresztettek el a teremben, azt demonstrálva, hogy szerintük a bíróság csótány módjára viselkedik.

Nyikolaj Polozov ügyvéd túlzottnak tartotta védence fogva tartását, a fellebbviteli bíróság azonban szerdán, tekintettel Tolokonnyikova kanadai migrációs kártyájára, s arra, hogy állandó bejelentett lakhelyén nem tartózkodott, törvényesnek tartotta, hogy a vizsgálat idejére rácsok mögött maradjon a kisgyermekes anya. A bírósági kollégium jobbnak látta, ha társa, Marija Aljohina is a börtönben marad, mert a botrányt okozó templomi akció után el akart rejtőzni a igazságszolgáltatás elől.

Polozov ügyvéd a jog tagadásának és törvényellenesnek minősítette a döntést, és kijelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Anna Szevortjan, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője is túlzónak tartja a feminista punk formáció tagjai elleni eljárást.

A Pussy Riot tagjainak támogatására összegyűltek és az akciójukat ellenző, ortodox vallású aktivisták között kisebb csetepaté zajlott le a bíróság épülete előtt. A rendőrség nem csak a punkok híveit, de az egyik ortodox szervezet aktivistáját is őrizetbe vette.

Eközben Jerevánban is tüntetett egy csoport fiatal az orosz nagykövetség előtt a punk együttes tagjai mellett. A feltűnő öltözékű fiatalok dobokkal felszerelkezve követelték a két fogva tartott polgárpukkasztó szabadon engedését.

Novoszibirszkben különös plakátokkal tiltakoztak a Pussy Riot tagjainak fogva tartása ellen. A szibériai nagyváros több kerületében megjelent ikonszerű ábrázolásokon egy piros ruhás, lila köpenyes nő szerepelt felemelt kézzel, gyermekkel a mellén, rajta a felirattal: szabadságot a Pussy Riotnak. A helyi metropolita vizsgálatot követelt huliganizmus címén.

Rovatok