Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárogtak a szíriai elnök emailjei

2012. március 15., csütörtök 14:43

Teheránból diktált taktika, a neten rendelt luxuscikkek - a Guardian Aszad és felesége 3000 emailjét szerezte meg.

Bassár el-Aszad megfogadja azokat a tanácsokat, amelyeket Teheránból kap arról, miként gyűrje le az ellene lázadó erőket – írta Guardian az Aszad-házaspár email-postaládájából szerzett több mint háromezer levél alapján.
A levelezésből kiderül, hogy a szíriai elnök, de különösen felesége, Ászma továbbra is fényűző életmódot folytat, mit sem törődve szíriai népet sújtó nélkülözéssel és szenvedéssel.
Aszad és felesége email postaládájának felhasználónevét és jelszavát az elnök közvetlen környezetébe beépített személy juttatta el a szíriai ellenzéknek, amely továbbította a kódokat külföldre. Így kerülhettek a nyilvánosság elé a tavaly júniusától az idén februárig kapott vagy elküldött emailek.

Legyen erőteljes és heves


A levelezésből kiderül, hogy az iráni vezetők, illetve az iszlám köztárasághoz közel álló személyek figyelmeztették Aszadot, külföldi újságírók szivárogtak be Szíriába és a jutottak el az ostromlott homszi Bába-Amr negyedhez. A szíriai elnök iráni javaslatra rendelte el, hogy húzzák szorosabbra a városrész körüli ostromgyűrűt.
A levelekből fény derül arra is, hogy a tanácsadók javasolták Aszadnak, ügyeljen arra, hogy beszédeinek hangvétele legyen erőteljes és heves, értékelje nagyra a baráti országot támogatását. Domborítsa ki a rezsim katonai erejét, hogy ezzel is elbátortalanítsa az ellenzéket.
Az Aszad házaspárnak írt levelek egyikét Majasza al-Thani, a katari emír lánya küldte. Felajánlotta: ha száműzetésbe kényszerülnének, Katar szívesen látja őket.
Aszad brit születésű felesége eközben az interneten keresztül dollárezrekért rendelt meg Londonból drága bútorokat, gyertyatartókat és csillárokat, Párizsból pedig ékszereket.

Rovatok