Index Vakbarát Hírportál

Miről levelezik egy diktátor?

2012. március 17., szombat 20:57

Nyilvánosságra került Bassár el-Aszad szíriai elnök több ezer e-mailje, miután ellenzékiek egy szűk köre majdnem kilenc hónapig követte a levelezését élőben. Az elnök és felesége magánfiókjának felhasználónevét és a jelszavát a belső körökből szivárogtatták ki, a leveleket a héten szerezte meg a Guardian. Az e-mailek alapján az elnök Irántól is kap tanácsokat, szeret az iTunes boltjából zenét letölteni, felesége pedig több ezer dollárért rendel formatervezett bútorokat párizsi galériáktól.

Több mint 3000 e-mailt mentettek le ellenzéki aktivisták Bassár el-Aszad szíriai elnök és feleségének e-mail fiókjából. A fiókokhoz tartozó felhasználónevet és jelszót még tavaly márciusban nyújtotta át egy fiatal szíriai kormánytisztviselő egy darab papíron barátjának, hogy az juttassa el a külföldi ellenzéki körökhöz.

Az akció sikerült, így egy szűk csoport tavaly júniustól egészen idén februárig folyamatosan hozzáfért Aszad titkos levelezéséhez, amit még a saját államapparátusától és titkosszolgálatától is féltett. Ezért használta a kormányzati levelezőrendszer helyett a sam@alshahba.com címet arra, hogy a bizalmasaival levelezzen.

Youtube-videók, fondükészlet

A levelezést megszerezte a brit Guardian, és számos e-mailt nyilvánosságra is hozott. A lap szerint a levelek betekintést engednek az elszigetelt szíriai vezető gondolkodásába, ami úgy tűnik önsajnálat, ellenszegülés és komolytalanság között ingadozik. Rendszeresen osztott meg például szórakoztató videókat tanácsadóival és feleségével, az egyik linken például egy olyan videó érhető el, ami játékok és kekszek segítségével mutatja be Homsz ostromát, és az Arab Liga tehetetlenségét.

A levelezésből az is kiderül, hogy miközben az elmúlt évben a harcokban több mint 8000 szíriai halt meg, az elnöki család fényűző életmódja nem sokat változott. Aszad felesége, Aszma több mint 10 ezer fontot költött Párizsból hozatott gyertyatartókra, asztalokra és csillárokra, az Amazonról pedig fondü-készletet rendelt. Mindeközben az elnök szívesen töltött le zenét az iTunes boltjából, egy külföldi profillal kerülve meg az amerikai szankciókat.

Dúl a szerelem

Nem csak a drága rendelések, de a levelezés szerint is jó a házaspár viszonya. Aszma például tavaly december 28-án küldött egy lelkesítő üzenetet az elnöknek: "Ha erősek vagyunk együtt, túl fogunk ezen jutni... Szeretlek...".

A jelek szerint Aszadnak is fontosabb a felesége, mint a beígért politikai reformok: amikor Aszma jelezte, hogy mikor végez aznap a munkájával, az elnök lelkendezve fejtette ki, hogy "Az a legjobb reform, ami egy országban történhet, hogy megmondod hol leszel, ezt fogjuk elfogadni az ostoba törvények helyett a pártokról, választásokról, médiáról..."

Apósa tartja benne a lelket

Aszad rendkívül sok levelet kapott londonban élő kardiológus apósától, Fawas Akhrastól is, aki többek között politikai és kommunikációs tanácsokat adott a harcok kezelésére, így például arra, hogyan kellene a szír kormánynak reagálnia a homszi kínzásokról készített videóriportokra.

Akhras emellett lelki támaszt is nyújtott Aszadnak, és azt írta, hogy a nyugati kritikák képmutatóak a londoni és Wall Street-i demonstrálókkal szembeni intézkedések fényében. Amikor ennek kapcsán csütörtök este a Telegraph kérdőre vonta a Brit Szíriai Társaság társalnökeként is tevékenykedő Akhrast, ő a következőket mondta: "Amikor kitörtek a londoni zavargások és David Cameron kijelentette, hogy mozgósítja a hadsereget, azt nem lehet összehasonlítani Homsszal?" Amikor a riporter megjegyezte, hogy a brit rendőrség senkit nem ölt meg a zavargások alatt, Akhrast úgy reagált, hogy "mi nem vagyunk olyan kifinomultak, mint a Metropolitan Police vagy a Scotland Yard."

Iráni kapcsolat

A levelekből az is kiderül, hogy Aszadot Iránból is ellátták tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan kommunikáljon és hogyan reagáljon a nemzetközi támadásokra. Egy decemberi beszéde előtt például médiatanácsosa egyeztetett az iráni nagykövettel, majd ezt követően küldte el az elnöknek azokat a témákat, amiket szerinte érdemes érinteni a beszédben.

A tanácsok között szerepelt, hogy az elnök használjon „erős és erőszakos” nyelvezetet, és mutassa ki háláját a támogatásért a „baráti államok” felé. Emellett azt is javasolták, hogy a kormányzat szivárogtasson több információt a hadsereg képességeiről, hogy így győzze meg a közvéleményt arról, hogy meg tud birkózni a fegyveres kihívásokkal.

Az elnök kapott tanácsokat egy befolyásos libanoni üzletembertől, Husszein Mortadától is, aki szoros iráni kapcsolatokkal rendelkezik. Decemberben a Guardian szerint Mortada arra figyelmeztette Aszadot, hogy ne vádolja az al-Kaidát azért az autórobbantásért, ami pár nappal azelőtt történt Damaszkuszban, hogy megérkeztek volna az Arab Liga ellenőrei, mert a vádak csak az csak az ellenzék és az Egyesült Államok malmára hajtják a vizet. Mortada azt is megírta Aszadnak, hogy az álláspontját egyeztette Iránnal és a Hezbollah-hal is.

Dohába hívták őket

Aszad felesége intenzív levelezést folytatott a katari emír lányával, Mayassa al-Thanival, bár a viszony az év elején hűvössé vált, miután Thani jelezte, hogy Aszadnak le kellene mondania.

Január 30-án a következőket írta: „Követtem a legújabb fejleményeket Szíriában, és őszintén szólva – tekintettel a történelemre és a közelmúltban egyre fokozódó helyzetre – két forgatókönyv jöhet szóba: elnökök lemondanak és menedéket kérnek, vagy kitartanak és brutális támadásnak teszik ki magukat. Őszintén úgy gondolom, hogy ez egy jó alkalom a távozásra és egy normális élet újrakezdésére. Csak imádkozom, hogy meg tudd győzni az elnököt, hogy éljen ezzel a lehetőséggel a távozásra anélkül, hogy megtorlással kellene szembenéznie. A régiónak stabilizálódnia kell, de nem inkább, mint amennyire nektek lelki békére van szükségetek. Biztos vagyok benne, hogy számos helyre mehettek, többek között Dohába.”

Rovatok