Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Kadhafi egykori kémfőnökét

2012. március 17., szombat 13:15

Mauritániában őrizetbe vették Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor kémfőnökét, közölték szombaton a nyugat-afrikai ország biztonsági hatóságai. Abdullah asz-Szenússzit a mauritániai főváros, Nuáksút repülőterén tartóztatták le, miután oda egy járattal Marokkóból megérkezett. Az egykori kémfőnök hamisított mali útlevéllel utazott. A líbiai kormányszóvivő közölte, hogy az arab ország főügyésze az Interpolon keresztül kiadatási kérelemmel fordult Mauritánia kormányához. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Mauritánia kiadja-e az egykori kémfőnököt Líbiának.

A 62 éves Szenússzi, aki egyébként a néhai diktátor sógora, a Kadhafi-rezsim egyik kulcsfigurája volt, közvetlen szerepet játszott tavaly a Kadhafi-ellenes felkelés letörését célzó erőfeszítésekben. A Nemzetközi Büntetőbíróság is körözi, mivel Szeif al-Iszlámmal, Kadhafi egyik fiával együtt emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják. Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot novemberben fogták el líbiai felkelők a dél-líbiai sivatagban. Azóta a világtól elzárva tartják fogva, és a líbiai hatóságok közlése szerint Líbiában fogják bíróság elé állítani, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság ellene is elfogatóparancsot adott ki. Elfogása idején több líbiai tisztségviselő azt állította, hogy vele együtt Szenússzit is őrizetbe vették, és a dél-líbiai Szabha városában őrzik. Később azonban kétségek merültek fel ezzel az állítással kapcsolatban, és holléte eddig ismeretlen volt.

Líbiában sok települést a helyi forradalmi milíciák tartanak ellenőrzésük alatt, ezekre a tripoli kormánynak alig van befolyása. Szenússzit egy párizsi esküdtbíróság 1999 márciusában távollétében életfogytiglani börtönre ítélte az UTA francia légitársaság gépe elleni merényletben való bűnrészesség vádjával. A DC-10-es repülőgép ellen 1989-ben, Niger fölött végrehajtott pokolgépes robbantásban a gépen utazó valamennyi személy - összesen 170 - szörnyethalt.

Rovatok