Index Vakbarát Hírportál

Irán nem hátrál meg a nukleáris vitában

2012. március 18., vasárnap 17:04

Irán nem enged a nukleáris vitában, és nem mond le az atomkutatásban elért egyetlen eredményéről sem – jelentette ki vasárnap egy befolyásos parlamenti képviselő a nagyhatalmakkal küszöbön álló tárgyalásokkal kapcsolatban.

Allaeddín Borudzserdi, a teheráni parlament külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy a parlament soha sem fog megengedni visszalépést engedni a kormánynak az atompolitikájában. Borudzserdi szerint az Egyesült Államok és szövetségesei láthatják, hogy Irán más országok segítsége nélkül, pusztán fiatal tudósaira támaszkodva tudja legyártani a nukleáris központjai számára szükséges fűtőanyagot. Ez a vívmány és a többi siker azt üzeni, hogy Irán a nukleáris tudomány teljes birtokában van. Ha pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa, valamint Németország nem fogadják el az iráni nukleáris kapacitás realitását, azt meg fogják bánni.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok a héten ismét szigorítottak az Irán ellen hozott gazdasági szankciókon, mert Teherán semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és nem állítja le az urándúsítást, amely katonai célokra használható hasadóanyag birtokába juttathatja. A gyanús atomprogramról rövidesen új tárgyalások kezdődnek Irán, Németország és az ENSZ BT-csoportja között.

Rovatok