Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedtek két kémkedéssel vádolt brit újságírót Líbiában

2012. március 18., vasárnap 22:47

Szabadon engedtek vasárnap két brit újságírót Líbiában, akiket korábban - még február 22-én - kémkedés gyanújával vettek őrizetbe. A hírt a líbiai belügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten jelentették be, amelyen a két - láthatóan fáradt, de jó egészségnek örvendő - brit állampolgár is részt vett.

Nicolas Davies újságíró és Gareth Montgomery-Johnson operatőr egy angol nyelven sugárzó iráni televízió, a Press TV számára forgatott Líbiában. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában csaptak le rájuk, és jelenleg a fővárosban tartották fogságban őket, kémkedés, illetve illegális határátlépés vádjával.

Faradzs as-Sveli, a briteket elfogó milícia parancsnoka még február közepén Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy emberei hivatalos líbiai dokumentumokat és az izraeli hadsereg által használt felszereléseket találtak a két férfinál. Emellett olyan videofelvételek is voltak náluk, amelyeken az látható, amint a két újságíró fegyvert használ.  "Úgy gondoljuk, hogy kémek" - jelentette ki akkor as-Sveli.

Omar al-Kadraui, a líbiai belügyminiszter helyettese a vasárnapi sajtóértekezleten viszont azt közölte, hogy a két brit nem követett el bűncselekményt, ezért szabadon engedik őket. 
Az as-Sveli vezette milícia egyike azoknak a több tucatra tehető fegyveres csoportnak, amely részt vett Moammer el-Kadhafi rendszerének megdöntésében.

Rovatok