Index Vakbarát Hírportál

A felügyeleti szerv is tudott a kasztrálásokról

2012. március 19., hétfő 17:20

A holland katolikus egyház felügyeleti szerve tudott arról, hogy katolikus intézetek kiskorúakat kasztráltattak az 50-es években, hogy „kigyógyítsák" őket állítólagos homoszexuális hajlamukból. A holland De Limburger újság honlapja idézi a felügyeleti szerv korabeli értekezletének jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy a beavatkozások a szülők tudta és beleegyezése nélkül történtek. Ahhoz, hogy a műtétet nagykorúakon hajthassák végre, szükség volt a fiatalok beleegyezésére, de – mint a jegyzőkönyvekből kiderül – a legtöbb esetben szó sem volt önkéntességről.

Az elmúlt hétvégén az NRC Handelsblad adott hírt arról, hogy az 50-es években olyan fiatalokat kasztráltak, akiket korábban katolikus iskolákban vagy internátusokban egyházi személyek megrontottak. A sebészeti beavatkozásokat az egyház fennhatósága alá tartozó pszichiátriai klinikákon hajtották végre; a műtétek indoklása úgy hangzott, hogy a gyerekeket „meg kell szabadítani a betegségüktől".

Hollandiában tavaly decemberben tették közzé egy vizsgálóbizottság jelentését, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg. Politikai pártok parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgették, de a jobbközép kormánykoalíció – a szélsőjobboldali Szabadságpárt külső támogatásával – megakadályozta a bizottság létrehozását. Elemzők szerint a legfrissebb dokumentumok nyomán a kormánypártoknak is bele kell egyezniük a hivatalos vizsgálat indításába.

Rovatok