Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Tonga királya

2012. március 19., hétfő 00:36

Hivatalosan is megerősítették vasárnap azt az internetes portálokon elterjedt hírt, hogy elhunyt  V. George Tupou, a Tongai Királyság uralkodója egy Hong Kong-i kórházban. A sajtóhírek után Lord Tu'Ivakano, az óceániai Polinéziában fekvő ország miniszterelnöke közleményben tudtatta a három kisebb szigetcsoportot magában foglaló állam polgáraival, hogy 63 éves királyuk vasárnap elhunyt.

V. George Tupou-t sürgősséggel szállították a nap folyamán kórházba, és néhány óra múlva ott érte a halál - írta a jól értesült  Matangi Tonga Online honlap, hozzátéve, hogy a trónörökös is a kórházban tartózkodott.

Tongai Királyság a Csendes-óceánon van, az Egyenlítőtől délre, Új-Zélandtól 2000 kilométerre északkeletre fekszik. A szigetek összterülete csak 748 négyzetkilométer, amelyen 119 ezer ember él.

A tongai uralkodó dinasztia alapítója egy hajótörött német tengerész volt. A Buxtehudéből származó Hinrich Meyer a XIX. század első felében vetődött partra Tongán. Egy idő múlva feleségül vette az egyik helyi törzsfőnök lányát, majd  1845-ben egyesítette az apró szigeteket. Az egyesítést követően  I. George Tupou néven lépett a királyi trónra. Tongát 1876 óta barátsági szerződés köti össze Németországgal, a szerződést 1977-ben megújították a felek.

Rovatok