Index Vakbarát Hírportál

Kikerültek a szíriai elnök titkos iratai

2012. március 19., hétfő 16:30

A Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hírszerzési és biztonsági vezetők által összeállított bizalmas dokumentumokat szerzett meg az al-Dzsazíra. A több száz oldalas, az al-Dzsazíra szerint eredeti iratok betekintést engednek Aszad stratégiájába a kormányellenes tüntetések eltörlésére.

Az iratok szerint a kormány kétségbeesetten próbálta megtartani a fővárost, Damaszkuszt az elmúlt évben, emellett részletes biztonsági tervet készítettek, hogyan csapjanak le a tüntetésekre a szintén fontos Aleppo és Idlib városokban.

A dokumentumokat Abdel Madzsid Barakat, a szíriai kormánypárt egyik tisztviselője juttatta el a tévének. Az összes hírszerzési információt összesítő koordinációs központban dolgozó férfi hónapokon keresztül szivárogtatott információkat a szíriai ellenzéknek, azonban lelepleződött, ezért Törökországba menekült.

Az egyik dokumentum szerint minden este hétkor összegyűlnek a hírszerzési és biztonsági főnökök, átnézik, mi történt aznap, és kiadják a másnapi parancsokat. A tervek aztán az elnöki hivatalhoz kerülnek, és másnap reggel maga Aszad írja alá a parancsokat. Barakat ugyanakkor jelezte, hogy sokszor a biztonsági vezetők is megszépítették a jelentéseiket, hogy lelkesítsék az elnököt.

Rovatok