Index Vakbarát Hírportál

Óriástüntetést szerveznek a cseh szakszervezetek

2012. március 19., hétfő 18:50

Országos tiltakozást jelentettek be hétfőn a cseh szakszervezetek a jobbközép kormány megszorító és takarékossági intézkedései ellen. A szakszervezeti nagygyűlést április 21-én Prágában, a Vencel téren tartják, mondta Jaroslav Zavadil, a Cseh-Morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) elnöke prágai sajtóértekezletén. „Követeljük, hogy a kormány állítsa le a bejelentett elképzelések megvalósítását. Ha erre nem képes, mondjon le" – mondta a szakszervezeti vezető.

Petr Necas miniszterelnök február végén jelentette be, hogy a kormány az idén mintegy 23 milliárd korona befagyasztását javasolja a költségvetési kiadások csökkentéséhez. A gazdasági miniszterek egyetértettek abban, hogy a következő években szükség lesz az áfa emelésére, a nyugdíjemelések visszafogására és a magas keresetűek nagyobb mértékű megadóztatására. A kormány ugyanakkor a gazdasági növekedést támogató intézkedéscsomagot dolgoz ki.

„Az idén úgy kívánjuk szabályozni a kiadásokat, hogy tartsuk a költségvetés 3,5 százalékos GDP-arányos hiányát" – mondta akkor a kormányfő. Szerinte a miniszterek többségének meggyőződése, hogy a következő években a közkiadások megfelelő állapotát csak két nagyhatású intézkedéssel lehet biztosítani. „A bevételi oldalon ez az áfa módosítását jelenti, a kiadási oldalon a vita a nyugdíjak valorizációját érinti, beleértve azt a lehetőséget is, hogy két-három évre befagyasztanánk a nyugdíjak növekedését" – mondta Necas. Szerinte ha a kormány a jövőben ideiglenesen befagyasztaná a nyugdíjakat, akkor az intézkedéssel párhuzamosan növelnék a magas keresetűek adóterheit is.

A kormány terveit az ellenzék és a szakszervezetek azonnal élesen bírálták és elutasították. Civil kezdeményezésre a múlt héten több cseh nagyvárosban többezres kormányellenes tüntetésekre került sor.  A tüntetők az államfő távozását is követelték. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter vasárnap a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy ezek a tüntetések nem a kormány, hanem a demokratikus rend ellen irányultak, s bírálta a kezdeményezők „új, igazságos rendről" szóló nyilatkozatait.

Rovatok