Index Vakbarát Hírportál

Tarthatatlan a helyzet Toulouse-ban

2012. március 19., hétfő 11:56

Toulouse-ban mindenkit sokkolt a merénylet – mondta az Indexnek Radvánszki Péter, a toulouse-i reformzsidó közösség gyakornok rabbija, aki maga is részt vesz a családok megnyugtatásában.

A fiatal rabbi elmondta, a városban 20-25 ezer fős a zsidó kisebbség, mindenki ismer mindenkit. A megtámadott iskolába, mely a helyi Chábád Lubavics ortodox közösséghez tartozik, mintegy 150 kisgyerek jár.

Radvánszki korábban Izraelben megélt már támadásokat. Szerinte ott a hatóságok sokkal gyorsabban reagálnak: Toulouse-ban a holttesteket csak déltájban szállítják el az iskolából, az iskola környékét kivéve a város nincs lezárva, könnyen el lehet jutni mindenhová.

Radvánszki Péter megerősítette, hogy mindenki párhuzamot lát a mostani és a színesbőrű katonák elleni múlt heti halálos merényletek között, mivel a támadásokat ugyanazzal a módszerrel követték el.

Az emberek a fiatal rabbi szerint nem tudnak mit kezdeni a történtekkel, az újabb mernylet veszélye miatt tarthatatlannak érzik a helyzetet. A merénylet az egész várost nagyon felrázta. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök még ma Toulouse-ba látogat.

Toulouse-ban a zsidóknál sokkal nagyobb a muszlim/arab lakosság aránya, mostanáig ugyanakkor csak elvétve történtek incidensek. Erre Radvánszki szerint a gázai bombázások idején volt csak példa, tíz éve, a másodk intifáda idején pedig molotov-koktéllal gyújtottak fel egy zsinagógát. "Ember, pláne gyerekek elleni támadásra itt sosem volt példa."

Különbség viszont, hogy Radvánszki úgy tudja, a ma reggeli támadásról az iskola biztonsági kamerája felvételt készített, így elképzelhető, hogy a tettest annak ellenére elfogják, hogy sikerült elmenekülnie.

Rovatok