Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúkkal oszlatták a kurd tüntetőket

2012. március 20., kedd 20:19

A török rendőrség kedden vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel a kurdok tüntetéseit több településen az ország délkeleti részén.

Az incidensekben összesen 24-en sérültek meg, egyikük fejsérülése súlyos.

A feszültségek az elmúlt hónapokban fokozódtak a török hatóságok és a kurd kisebbség között, miután a rendőrség vizsgálatot folytatott egyes kurd aktivisták és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) közti kapcsolatról, s több száz gyanúsítottat őrizetbe vett. A kurd szervezetek ezért nagyszabású tüntetésre szólítottak fel a március 21-én kezdődő kurd újévet megelőző napra.

Sajtóértesülések szerint a sebesültek között nyolc rendőr van, akik közül háromra az Iránnal és Irakkal határos Hakkari tartományban lévő Yüksekovában nyitott tüzet egy ismeretlen fegyveres. Másokat kövekkel dobáltak meg a tüntetők.

Batman városában több mint tízezer ember szállt szembe a könnygázt és vízágyút bevető hatóságokkal.

A tüntetők jelszavaikkal Abdullah Öcalant, a PKK börtönben lévő történelmi vezetőjét éltették. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorista szervezetként számon tartott PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot az ankarai hatóságok ellen a kurd kisebbség függetlenségéért.

Rovatok