Index Vakbarát Hírportál

Az USA szelektíven alkalmazza az embargót

2012. március 21., szerda 13:13

Hála az amerikai diplomácia rugalmasságának és realitásérzékének, Japán és tíz EU-tagállam mentesülhet az Iránnal való kereskedést tiltó szabályozások megsértéséért járó amerikai szankciók alól. A Franciaországot és Németországot magába foglaló csoport továbbra is vásárolhat iráni olajat, habár csak csökkentett mennyiségben.

Az Egyesült Államoknak régóta tartó politikája, hogy különböző szankciókkal és embargókkal próbálja rávenni Iránt, hogy hagyjon fel az egyre több aggodalmat keltő atomprogramjával. Hogy az embargók hatékonyak legyenek, az USA-nak azonban más államokat is meg kell győzniük, hogy társuljanak, még akkor is, ha ez nehézségeket okoz nekik.

A meggyőzés egyik határozottabb módja, hogy Washington kilátásba helyezte, hogy kizárja saját pénzügyi piacairól azon országok bankjait, akik érintettek iráni olajvásárlásokban. Az egyetlen kibúvó, ha június 28-áig az érintett országok „jelentős mértékben” csökkentik az iráni importjukat.

Az amerikaiak feltételei leginkább Japánt hozták nehéz helyzetbe, ami Irán második legnagyobb vásárlója. Az országban az atomerőművek leállása óta nagyobb szükség van a kőolajra mint valaha, és a japán olajimport 10 százaléka Iránból érkezik. Ekkora mennyiségről azonban nem tud egyik napról a másikra lemondani Tokió. Mivel azonban Japán közel 15 százalékkal mérsékelte importját az elmúlt fél évben, Hillary Clinton külügyminiszter bejelentése alapján Washington eltekint a szankciók alkalmazásától.

Ez a döntés, amit 180 naponként kell felülvizsgálni, elismeri Japán érdemeit, de egyben fenntartja a nyomást, hogy tovább csökkentse a behozatalt. Hasonló kedvezményeket kap még Európában például Hollandia, Spanyolország, Lengyelország és az Egyesült Államok is, de egy EU-s határozat miatt ezeknek az országoknak egyébként is meg kell szakítaniuk minden olajügyi kapcsolatot Iránnal a nyár közepére.

Irán többi ázsiai vásárlója kimarad a könnyítésből. Dél-Korea, Kína és India, ahová Irán olajkivitelének 46 százaléka kerül, Washington szerint még nem tett eleget Teherán gazdasági elszigetelésére. A mostani döntés jelzi, hogy Obama elnök megjutalmazza azokat, akik segítik Amerikát, de szkeptikusok szerint burkolt figyelmeztetés is a három fenti ország számára, hogy a közeljövőben lépjenek valamit Irán ügyében.

Rovatok