Index Vakbarát Hírportál

Pakisztánban kaphatott kiképzést a toulouse-i gyilkos

2012. március 21., szerda 20:54

A Toulouse-ban és Montaubanban elkövetett gyilkosságokkal gyanúsított Mohamed Merah algériai származású, 23 éves francia állampolgár, aki állítása szerint az afganisztáni Vazirisztánban kapott kiképzést.

A karosszérialakatosként dolgozó férfit szomszédai udvariasnak és csendesnek írták le a Reutersnek, szerette a focit és a motorokat. A Journal du Dimanche francia lapnak nyilatkozó egyik barátja, Samir elmondta, hogy még előző héten is találkoztak egy szórakozóhelyen, teljesen sokkolta őket, hogy Merah követte el a gyilkosságokat.

Ugyanakkor volt már dolga a törvénnyel: korábban kisebb bűncselekményeket követett már el, és voltak köztük erőszakosak is. A férfit állítólag tizenöt napja bíróság elé kellett állnia, amiért jogosítvány nélkül vezetett, emellett több lopást is elkövetett. Christian Etelin francia ügyvéd, aki korábban több évig a férfi védője volt különböző ügyekben, azt mondta, hogy a Merah nem tűnt fanatikusnak. „Két éve ugyanakkor hallottam, hogy hirtelen radikalizálódott, és Afganisztánba ment" – mondta.

A hatóságok is megerősítették, hogy a férfi többször is járt Pakisztánban és Afganisztánban, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy pontosan mikor került kapcsolatba az ottani szélsőségesekkel. A Le Monde információi szerint 2010-ben és 2011-ben is járt Pakisztánban, ahol a lényegében ellenőrizetlen törzsi területeken kapott kiképzést olyan táborokban, ahol pakisztáni tálibok mellett külföldi dzsihadisták is megfordultak.

Innen több társával együtt Afganisztánba küldték a NATO erői ellen, állítólag először Észak-Vazirisztánban, majd Kandahárban és Zabul tartományokban járt. Kandahár városába érkezve ellenőrizte a rendőrség, de nem tartóztatták le. A jelenlétét viszont már jelezték az afgán hírszerzésnek, akik pedig továbbították az információt a nyugati titkosszolgálatoknak.

Merah a feltételezések szerint azért tért vissza Pakisztánba, majd Franciaországba, mert társait elfogták. A Le Point úgy tudja, hogy a férfi 2010-ben be akart lépni a francia idegenlégióba, de korábbi bűnügyei és instabilnak ítélt pszichológiai állapota miatt elutasították.

A Le Monde által ismertett időpontoknál korábban is járhatott ugyanakkor már Afganisztánban. A Reutersnek a kandahári börtön igazgatója azt mondta, hogy Merahot már 2007-ben letartóztatták Afganisztánban, és ott három év börtönre ítélték. A börtönben „A francia" becenevű férfi állítólag egy tálib csoport támadása alatt több rabbal együtt megszökött 2008-ban.

Claude Guéant belügyminiszter szerint a már évek óta a francia terrorelhárítás látókörébe került férfi radikalizálódásában a szalafista ideológia is szerepet játszott. Guéant azt mondta, hogy a férfi egy toulouse-i, valamivel több mint tíz embert tömörítő csoporttal került kapcsolatba, de semmilyen jel nem utalt korábban arra, hogy a radikális ideológiát képviselő társaság erőszakos cselekményre készülne.

Miután a francia hatóságok szerda éjjel bekerítették toulouse-i lakásában, a férfi azt állította, hogy palesztin gyerekeket akart megbosszulni a zsidó iskola elleni támadásával. A francia hadsereget pedig azért támadta meg, mert külföldön beavatkozott. Korábban feltehetően Merah felhívta a France24 egyik szerkesztőjét, akinek azt állította, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával, és tettei csak egy terrorista akciósorozat kezdetét jelentik. A nyugodt hangon beszélő férfi azt mondta, hogy "a zsidók megölték a testvéreinket és nővéreinket Palesztinában."

Rovatok