Index Vakbarát Hírportál

Zendülés Maliban

2012. március 21., szerda 23:22

Bamako utcáin levegőbe lövöldöző katonák járkálnak - mondta el egy szemtanú, aki szerint a házukba parancsolják az embereket, és igyekeznek megnyugtatni őket, hogy velük nincs semmi bajuk. Az állami rádió és televízió délután beszüntette az adást, miután a katonák elfoglalták. Közleményt ők sem adtak ki. Az elnöki palotát páncélozott járművek vették körül, amelyek elállták az oda vezető utat.

Este lövöldözés is volt az elnöki palotánál, a lázadók lőtték az épületet, míg az elnöki gárda, az ejtőernyős vörös sapkások viszonozták a tüzet.  A fiatal katonák azt állítják, hogy nem akarják elkergetni Amadou Toumani Touré köztársasági elnököt, de "azt akarják, hogy tegye rendbe a dolgokat". Előzőleg kővel dobálták meg a lecsendesítésükkel próbálkozó védelmi minisztert, és elkergették a laktanyájukból.

Mali északi felében január közepe óta harcok folynak a felkelt tuareg törzzsel. A katonák arra panaszkodnak, hogy rosszul irányítják őket, s nincs elég lőszerük és élelmük. A kormánynak jobban kellene gondoskodnia az elesettek családjáról is - mondják. A szubszaharai országot a belső ellentétek mellett éhínség is fenyegeti a súlyos szárazság miatt.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán az erőszakcselekmények beszüntetésére szólította fel a szemben álló feleket, azt hangsúlyozva, hogy a vitás kérdéseket pöárbeszéd, és nem az erőszak útján kell rendezni.

Rovatok