Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Bettencourt-ügy első gyanúsítottja

2012. március 23., péntek 14:55

Saját vagyonukat gyarapították a L'Oréal-vagyont birtokló Liliane Bettencourt megrendült egészségét kihasználók. A milliárdos asszonyt legközelebbi bizalmasai forgathatták ki vagyonából.

Patrice de Maistre, a milliárdos Liliane Bettencourt bizalmasa és vagyonkezelője lett az adócsalási és pártfinanszírozási gyanút felvető Bettencourt-ügy első gyanúsítottja. A 89 éves korában elhunyt, Alzheimer-kórban szenvedő milliárdost az ügyészség gyanúja szerint környezete megpróbálta kiforgatni vagyonából. Betencourt-é volt a L'Oréal kozmetikai cég.

Maistre-val kapcsolatban az a kérdés, hogy hozzájutott-e ahhoz a csaknem hárommillió eurós összeghez, amelyet cége, az Eugenia egy megállapodás keretében kaphatott Bettencourt-tól. Ezenkívül vizsgálják, hogy Bettencourt vagyonkezelő cége, a Clymene - amelynek igazgatója szintén Maistre volt - kifizett-e egy olyan számlát az Eugeniának, amely után utóbbinak 2,4 millió euró haszna származott.

A csalás gyanúját orvos szakértők támasztották alá, akik Bettencourt-nál megállapították az előrehaladott Alzheimer-kórt és a lassú, de folyamatos agysorvadást.

A Bettencourt-ügy egy másik szálán februárban többszörös vádat emeltek a francia kormánypárt és Nicolas Sarkozy államfő 2007-es elnökválasztási kampányának egykori pénztárnoka, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszter, Eric Woerth ellen befolyással üzérkedés, valamint illegális párt- és kampányfinanszírozás gyanújával, mert feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.

Rovatok