Index Vakbarát Hírportál

Fico változtatna az állampolgársági törvényen

2012. március 24., szombat 14:11

Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint Szlovákiában meg kell változtatni az állampolgárságról szóló törvényt, mivel nem szabad, hogy a más országok állampolgárságát megszerzők elveszítsék szlovák állampolgárságukat.

„Egy dolgot kell megváltoztatnunk, világosan mondom, ez az állampolgársági törvény: nem szabad, hogy a más ország állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat. Az állampolgárság felvételét viszont lakhelyhez kell kötnünk” – mondta el Fico az Új szó című szlovákiai magyar napilap szombati számában vele készített interjúban.

A Fico előző kabinetje idején módosított és jelenleg hatályban lévő szlovák állampolgársági törvény alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki más ország állampolgárságát felveszi.

Mivel a szlovák jogszabály jelenlegi formája nem tesz említést a szlovák állampolgárság elvesztésének okai és az érintett személy lakhelye közti összefüggésekről, a leendő szlovák miniszterelnök által jelzett törvénymódosítás csak egy olyan kivétel beiktatásával oldható meg, amely kimondaná, hogy szlovák állampolgárságukat nem veszítik el azok személyek, akik lakhellyel rendelkeznek abban az országban, ahol állampolgárságot szereztek.

Egy ilyen kivétel megadása azonban nem érintené azokat a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat, akik éppen annak köszönhetően jutottak magyar állampolgársághoz, hogy a vonatkozó magyar törvény nem köti magyarországi lakhelyhez a magyar állampolgárság megszerzését.

Nem változik a status quo

Robert Fico elmondta, hogy kormánya nem változtat a szlovákiai magyarok status quóján. Arra a kérdésre, hogy miként reagálnának arra, ha a kisebbségi szervezetek módosításokat indítványoznának a hatályos szabályokban, Fico azt válaszolta, hogy attól függ, mit kérnének. A leendő szlovák kormányfő megjegyezte, hogy viszonylag hamar találkozni fog Orbán Viktorral.

„Már áprilisban, a lengyelországi V4-es kormányfői csúcson leülhetünk” – mondta Fico. A szomszédság okán és amiatt, hogy Szlovákiában nagy arányban él magyar kisebbség, szükségesnek tartja a találkozót. Fico feltételezi, hogy a gazdasági és szociális kérdésekről fognak beszélgetni. „Remélem, hogy Orbán úrral normális kommunikációs módot találunk, noha más világlátása van, mint nekem. Partnerként fogunk tárgyalni.”

Malina Hedvig ügyével kapcsolatban Fico elmondta, hogy szerinte ezt a témát nem jól kezeli a sajtó. „A közvélemény nem is tudja, hogy ez jogilag már rég meg van oldva. A bűnüldöző szervek szerint az eset, úgy, ahogy Malina Hedvig leírta, nem történt meg. Az ügy ezzel lett lezárva, miközben a nyilvánosság azt hiszi, hogy az ügy kapcsán még mindig az alapkérdést oldják (meg)”. Fico szerint ma a bűnüldöző szervek csak azt a kérdést firtatják, hogy Malina Hedvig olyan információkat adott-e, amelyek alapján büntetőjogilag felelősségre lehet őt vonni.

Rovatok