Index Vakbarát Hírportál

Három jelölt a Világbank elnöki posztjára

2012. március 24., szombat 00:33

Hárman jelentkeztek a Világbank elnökének posztjára, amely azután üresedik meg, hogy a jelenlegi elnök, az amerikai Robert Zoellick június végén távozik hivatalából. A washingtoni székhelyű Világbank szerint a pénteken lejárt határidőig az amerikai Jim Young Kimet, a Dartmouth College elnökét, Ngozi Okonjo-Iwealát, Nigéria pénzügyminiszterét, valamint José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügy-, illetve mezőgazdasági  minisztert jelölték az elnöki posztra. Az intézmény 1944-es megalakulása óta kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be az elnöki posztot. Az új bankelnök személyéről várhatóan április huszadikán dönt a huszonöt tagú kormányzó tanács.

Az amerikai elnök, Barack Obama pénteken jelentette be Jim Young Kim jelölését a Világbank élére. Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt. A nigériai pénzügyminisztert három fekete-afrikai ország, Dél-Afrika, Angola és Nigéria jelölte bankelnöknek. Okonjo-Iweala asszony 2003 óta Nigéria pénzügyminisztere, 2007-2011 között pedig a Világbank igazgatója volt. A volt kolumbiai pénzügyminisztert Brazília, valamint az öt támogató Dominika javasolta a posztra. Ocampo jelenleg a Columbia Egyetem professzora.

A 187 tagállammal rendelkező Világbank fő célja a szegénység leküzdése és a fejlődés előmozdítása. Az ENSZ szakintézménye az infrastrukturális projektjeikhez finanszírozást kereső országok fő fejlesztési hitelforrása.

Rovatok