Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista többség az egyiptomi alkotmányozó bizottságban

2012. március 25., vasárnap 18:04

Alapvetően iszlamista jelölteket választott be az egyiptomi parlament az ország új alkotmányát megszövegező bizottságba - derült ki az egyiptomi hírügynökség által vasárnap ismertetett névjegyzékből. A szavazás eredménye megerősíti a világi és liberális egyiptomiak abbéli korábbi félelmét, hogy a törvényhozást uraló iszlamisták a saját jelöltjeikkel töltik fel az alkotmányozó gyűlést, és figyelmen kívül hagyják a kisebbségi csoportok aggodalmait.

A parlament két háza 50 képviselőt választott be a százfős bizottságba, köztük 37 iszlamistát. A bizottság másik ötven tagja ugyan civil, de őket is a törvényhozás választotta meg, s elegendő iszlamista van köztük ahhoz, hogy kényelmes többségbe kerüljenek a testületben.

A bizottságba rajtuk kívül maroknyi keresztény és nő, valamint néhány olyan ember került be, akik a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató tavalyi tömegtüntetések mögött álltak. Nem került be például Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-békedíjas volt főigazgatója, Mubarak éles bírálója. A liberális képviselők nem voltak hajlandók részt venni a szombaton tartott szavazáson. Az eredmény ellen vasárnap fellebbezést nyújtottak be egy közigazgatási bíróságon, de a bizottság szerdán várhatóan megtartja alakuló ülését.

Az új alkotmány az államfő és a parlament közötti új erőegyensúlyt hivatott meghatározni, az ország majdani politikai berendezkedését, a vallás és a kisebbségi jogok szerepét. Mivel ilyen nagy a tét, a bizottság összetétele heves vitákat keltett Egyiptomban. A liberális képviselők azzal érveltek, hogy nem lenne szabad véglegesnek szánt alkotmányt írniuk azoknak, akik egyetlen választáson szereztek többséget. Egyes iszlamista törvényhozók korábban azt hangoztatták, hogy konszenzusra törekszenek az alkotmány megszövegezésekor, de a világiak ebben kételkednek.

Az egyiptomi parlamentben háromnegyedes többséggel bíró iszlamisták fele a Muzulmán Testvériség tagja. A szervezet eddig nem közölte világosan, mit szeretne látni az új alkotmányban.

Rovatok