Index Vakbarát Hírportál

Melegek gyerekvállalásáról szavaz Szlovénia

2012. március 25., vasárnap 09:27

A homoszexuális párok gyerekvállalási jogáról tartanak népszavazást vasárnap Szlovéniában. „Ellenezzük az új családjogi törvényt, mivel az nem ismeri el a nők és férfiak különleges fontosságát a gyerekszülésben, a gyerekek felnevelésében és személyiségük fejlődésében, ráadásul (a törvény) nem ad új jogokat a gyerekeknek” – mondta a témában népszavazást kezdeményező csoport vezetője Ales Primc a Reutersnak.

2011 júniusában fogadta el az akkor regnáló szlovén balközép kormánypárt az új családjogi törvényt, amely azóta konzervatív jogvédők és a katolikus egyház kritikáinak célpontjává vált. A törvény több pontja közül az egyik szerint a homoszexuális párkapcsolatban élőknek lehetőségük van, hogy örökbe fogadják élettársuk gyermekét, ez pedig a kritikusok szerint elfogadhatatlan.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazók nem fogják támogatni a törvény eltörlését, ami egyébként se engedi, hogy a párok harmadik, velük kapcsolatban nem álló személytől fogadjanak örökbe gyereket. A Delo héten készített felmérése szerint a szavazók 60 százaléka kiáll majd a törvény mellett, egy március eleji felmérése szerint különösen magas részvétel várható a népszavazáson.

A „Civil kezdeményezés a család és a gyermekek jogaiért” szervezet szerint a melegeknek nem szabadna jogot szerezniük az örökbefogadásra, emellett a törvény nagy veszélyének tartják, hogy szabad teret enged az iskolákban a „homoszexuális oktatásnak”. A mozgalmat támogatja az egyház is, de a ljubljanai érsek szerint nem csak a melegek jogainak bővítésével van a gond, hanem hogy a törvény minden együttélési formát egyenjogúként kezel és támogat, nem csak a különböző neműek házasságát.

Szlovéniában általánosságban tiszteletben tartják a melegek jogait, és nem szoktak nagy konfliktusok lenni a téma miatt. A szlovén emberi jogokért felelős ombudsman Zdenka Cebasek Travnik szerint is feleslegesen foglalkozik ilyen sokat a melegek örökbefogadási jogával a közvélemény, mivel a törvény rengeteg olyan egyéb tételt tartalmaz, ami kifejezetten a gyerekek érdekeit pártolja. Ilyen közülük például egy új gyerekjogi ombudsmani poszt létrehozása is.

A teljes nyugott kampány viszont csak látszólagos, nagyon kicsin múlhat a végén az eredmény, mivel a politológusok csak kicsiny „törvénypárti” többségre számítanak. A jelenlegi miniszterelnök nem vett részt a népszavazási kampányban, de a kormánykoalíció 5 pártjából 3 szívesen venné ha eltörölnék az előző kormány törvényét.

Rovatok