Index Vakbarát Hírportál

Még sosem volt ilyen laza Világbank-elnök

2012. március 25., vasárnap 13:30 | aznap frissítve

A Világbank elnöki posztjára jelölt Jim Yong Kim tavaly márciusban fellépett egy tehetségkutatóban: a Dirty dancing című film legnagyobb slágeréből, a Time of my life-ból énekelt el egy részletet és rappelt, ráadásul nem is rosszul.

A Darthmouth egyetem versenyén készült felvételt a New York Times egyik blogja tette közzé. Az egyveleg zavarbaejtő: Kim fehér kalapot, flitteres fehér bőrkabátot, ujjatlan kesztyűt és napszemüveget viselt.

Jim Yong Kim jelölését pénteken jelentette be Barack Obama amerikai elnök. Az orvosi diplomával rendelkező, Dél-Koreában született Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.

Két ellenfele van: Ngozi Okonjo-Iwealát, Nigéria pénzügyminiszterét három fekete-afrikai ország jelölte, José Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügy-, illetve mezőgazdasági minisztert Brazília javasolta.

Az intézmény 1944-es megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be. Az új bankelnök személyéről várhatóan április 20-án dönt a huszonöt tagú kormányzótanács.

Rovatok