Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indul a toulouse-i merénylő bátyja ellen

2012. március 25., vasárnap 13:11

A francia államügyészség vizsgálatot indított a toulouse-i merénylő bátyja ellen hét ember megöléséhez történő segítségnyújtás és terrorcselekmények elkövetésére irányuló összeesküvés címén.

Az ügyészség a 29 éves Abdelkader Merah-t lopással is gyanúsítja. Rendőrségi forrásokból korábban nyilvánosságra került, hogy a férfi részt vett annak a motorkerékpárnak az eltulajdonításában, amelyet a gyilkos, Mohamed Merah használt, amikor hét embert agyonlőtt. A merénylő korábban azt állította, hogy egyedül felelős az áldozatok haláláért.

A 23 éves, algériai származású Mohamed Merah március 11. és 19. között Toulouse-ban és Montaubanban három francia katonát gyilkolt meg, továbbá három gyereket és egy tanárt a toulouse-i zsidó iskola előtt. Tettét azzal indokolta, hogy a multikulturalizmus, és a francia hadsereg afganisztáni szerepvállalása ellen kívánt tiltakozni. Mohamed Merah lelepleződése után 32 órára elbarikádozta magát egy toulouse-i ház első emeleti lakásában, majd a kivezényelt kommandósokkal vívott tűzharcban csütörtökön életét vesztette.

A rendőrség a merénylő anyját és bátyját is őrizetbe vette, utóbbit élettársával együtt. Az anyát szombatra virradóra szabadon bocsátották. Az idősebb testvért Párizsban hallgatták ki, Abdelkader ekkor úgy nyilatkozott, hogy büszke az öccse által elkövetett gyilkosságokra.

Abdelkader Merah-t vasárnap reggel kihallgatta egy terrorista ügyekkel foglalkozó bíró, akinek feladata dönteni az esetleges vádemelésről és a gyanúsított előzetes letartóztatásáról. A férfi élettársát szabadon engedték. Abdelkader személye nem ismeretlen az ügyészség számára, mióta 2007-ben dzsihadista fegyvereseket segített Irakba csempészni.

Mohamed Merah egy Afganisztánnal határos pakisztáni térségben lévő tálib táborban kapott kiképzést - közölte a pakisztáni tálib fegyveres csoport szóvivője vasárnap. Ahmed Marvat, aki magát a Tehrik-i-Talibán pakisztáni tálib mozgalom dzsandolai frakciója szóvivőjének nevezte, a brit hírügynökségnek nyilatkozva azt állította: a toulouse-i merénylőt egy észak-vazirisztáni táborban képezték ki. Egyúttal azt is mondta, hogy a franciaországi merényletekhez a táliboknak nincs közük. Állítását független forrásból eddig nem erősítették meg. A francia belső hírszerzés vezetője szerint nincs bizonyíték arra, hogy Mohamed Merah bármely radikális iszlamista hálózathoz tartozott volna.

Rovatok