Index Vakbarát Hírportál

A bunkó fiatalok nem utazhatnak ingyen

2012. március 26., hétfő 16:44

Boris Johnson londoni polgármester hétfőn jelenti be, hogy visszavonja az ingyenes utazási lehetőséget azoknál a fiataloknál, akik nem adják át helyüket az időseknek, a terheseknek és a mozgássérülteknek - írja a Telegraph. A kötekedés, csúnya beszéd, a fenyegetés és az udvariatlanság a dolgozókkal vagy utasokkal szemben szintén az ingyenes utazás megvonásával járhat.

Johnsonnak idén jár le a mandátuma, de újra indul a polgármesteri székért. Új közlekedési manifesztójában szerepel a jobb tömegközlekedési morálra való ösztönzés a buszokon, vonatokon és a londoni metrón.

A polgármester újraválasztási kampányának vezetője szerint az ingyenes utazás megvonása hatására jelentősen javulni fog a morál. Háromezer fiatalnak már eddig is részt kellett vennie a "Szerezd vissza a bérletedet" című programban, mert megsértette az íratlan szabályokat. Az új szabályozás szerint a bérletüket elvesztett fiatalok közmunkával visszaszerezhetnék azt.

Johnson az újságnak elmondta, hogy amikor ő fiatal volt, neki megtanították, hogy át kell adni a helyet másoknak. Szerinte az, hogy a londoni lakosok pénzéből ingyenes utazáshoz jutnak a fiatalok egy kiváltság, ami felelősséggel jár. Jelenleg 400 000 11 és 15 év közti londoni fiatalnak van olyan bérlete, amivel ingyen utazhat tömegközlekedési eszközökön.

Rovatok