Index Vakbarát Hírportál

Csökkene a szlovák parlament létszáma is

2012. március 26., hétfő 12:07

Egyharmadával csökkentené - százötvenről százra - a szlovák törvényhozás képviselőinek a számát az a Robert Fico pártjának műhelyéből származó törvényjavaslat, amely már néhány héten belül a honatyák elé kerülhet - adta hírül a leendő kormánypárt neve elhallgatását kérő magas szintű vezetőjének közlésére hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.

Ezt a módosítási javaslatát, a gazdasági napilap információi szerint, már az ellenzékkel való legközelebbi találkozóján ismertetni fogja az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD).  A javaslatról a képviselői mentesség szűkítésével kapcsolatos Smer-es indítvánnyal egyidejűleg hozhatna döntést, az április 4-én alakuló ülést tartó, új összetételű szlovák parlament.

Egy ilyen javaslat jóváhagyásához - hasonlóan mint a képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetéséhez - alkotmányos többségre (90 + 1 szavazat) lenne szüksége a parlamenti választásokon 83 képviselői mandátumot szerzett Smer-nek.

A parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszűntetésére - több a törvényhozásba került javaslat ellenére - eddig soha nem volt kellő politikai akarat a szlovák törvényhozásban. A képviselők mentességének szűkítését azonban még február 3-án sikerült jóváhagynia a parlamentnek. Ennek alapján márciustól, a képviselők nem élhetnek mentelmi jogukkal a szabálysértési eljárások során.

A törvényhozás képviselőinek csökkentését célzó javaslat - több ellenzéki párt eddigi állásfoglalása alapján - megtalálhatná az elfogadásához szükséges szavazatokat.

"Bármilyen, bárkitől jövő olyan javaslatot támogatni fogunk, amelynek célja, hogy csökkentse a képviselők számát" - nyilatkozta a felvetés kapcsán a második legerősebb ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom vezetője, Igor Matovic. Az előző választási ciklusban egyébként éppen Matovicék álltak elő hasonló javaslattal, ők 79-re akarták csökkenteni a honatyák számát. 2010 őszén pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) akarta népszavazással százra csökkenteni a szlovák törvényhozás létszámát. Az SAS alelnöke, Lubomír Galko most is elképzelhetőnek tartja egy ilyen indítvány támogatását.

Öllös László politológus szerint egy ilyen kezdeményezés mögött elsősorban populizmus áll. "Attól, hogy kevesebb lesz a képviselők száma, még nem lesz jobb a felkészültségük" - mondta el az MTI-nek Öllös László. Rámutatott: Kevesebb számú parlamenti képviselő esetén nehezebb érdekképviseletet szereznie a különböző társadalmi rétegeknek és a kisebbségeknek is. Ebből a szempontból még a jelenlegi 150 fős törvényhozás sem túl nagy, a 200 körüli szám lenne az ideális. Hozzátette: a választók gyakran hajlamosak elfeledkezni róla, hogy a parlamenti képviselők bér- és egyéb költségei elhanyagolhatóak annak a költségvetésnek az összegéhez képest, amiről döntenek.

ksr ksy

Rovatok