Index Vakbarát Hírportál

Újabb japán atomreaktort állítottak le

2012. március 26., hétfő 07:56

Újabb japán atomreaktort állítottak le hétfőn, így a szigetország 54 ilyen létesítménye közül már csak egy működik.

Ezúttal a világ legnagyobb atomerőművének, a Kasivazaki-Karivának az utolsó működő reaktorát, a 6-os számút állította le a Tepco áramszolgáltató vállalat. Az erőmű három reaktora azóta nem üzemel, hogy 2007 júliusában 6,8-es földrengés érte a Tokiótól északkeletre lévő körzetet, és kisebb tüzek keletkeztek, négyet pedig karbantartás céljából állítottak le.

A Tepco üzemeltette a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet is, amely súlyosan megrongálódott az egy évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban, súlyos sugárszennyeződést okozva. A nukleáris baleset óta biztonsági megfontolásokból, karbantartásra sorra állították le a japán atomreaktorokat, és egyet sem indítottak újra.

"Valószínű, hogy pillanatnyilag képesek vagyunk stabil áramszolgáltatásra, de kérni szeretnénk a fogyasztókat, hogy továbbra is takarékoskodjanak az energiával" - írta vasárnap kiadott közleményében Nisizava Tosio Tepco-elnök.

A még működő utolsó japán atomreaktor, a Hokkaido Electric cég Tomari-3 várhatóan május 5-én áll le karbantartásra. Elképzelhetőnek tartják, hogy emiatt áramellátási gondok lesznek a szigetországban nyáron, amikor megnő a lakosság energiafogyasztása.

Szato Junicsi, a japán Greenpeace igazgatója szerint az ország "túlélheti", hogy nem siet újraindítani atomlétesítményeit. "Japán most gyakorlatilag atommentes, és ennek a hatása a mindennapi életre láthatatlan - mondta. - Az igények megfelelő kezelésével, energiahatékonysági intézkedésekkel és az energiatermelés egyéb meglévő, több mint elegendő eszközeinek felhasználásával nem kell hiányoktól tartani nyáron, és abszolút semmi szükség az atomerőművek sietős újraindítására."

Rovatok