Index Vakbarát Hírportál

Kínában ezreket végeztek ki 2011-ben

2012. március 27., kedd 21:12

Tíz év alatt harmadával csökkent a halálbüntetést alkalmazó országok száma, a még mindig kivégzéseket végrehajtó országokban viszont ijesztő mértéket öltött a halálbüntetés alkalmazása, derül ki az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 2011-es halálbüntetés-jelentéséből. Az Amnesty International minden esetben, bűncselekménytől, elkövetőtől és a végrehajtás módjától függetlenül ellenzi a halálbüntetést.

A világ 198 országából már csak 20-ban volt halálbüntetés 2011-ben. Kínában hajtották végre a legtöbb kivégzést, több embert végeztek ki, mint a világ összes többi országában együttvéve. A pontos adatok államtitoknak minősülnek, de valószínűleg több ezer halálos ítéletet hajtanak végre évente. Iránban hivatalosan 360, de a valóságban valószínűleg közel hatszáz kivégzés volt tavaly, Szaúd-Arábiában több mint 82-t, Irakban több mint 68-at, az Egyesült Államokban pedig 43-at hajtottak végre.

Sok országban az igazságszolgáltatási eljárás nem felelt meg a tisztességes eljárás nemzetközi jogban meghatározott követelményeinek, Iránban pedig legalább három embert tizennyolc éves koruk előtt elkövetett bűncselekményekért végeztek ki. Több országban titkos kivégzéseket tartanak, ráadásul az is előfordul, hogy akár csak pár órával a halálos ítélet végrehajtása előtt értesítik az elítéltet és családját.

A Közel-Keleten 50 százalékkal nőtt a kivégzések száma az egy évvel korábbihoz képest. Habár a líbiai, a szíriai és a jemeni erőszak megnehezítette az információgyűjtést, az Amnesty International szerint négy országban, Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában és Jemenben hajtották végre a térségben a kivégzések 99 százalékát. Szaúd-Arábiában külföldieket is kivégeztek, Iránban pedig sok halálos ítéletet hajtottak végre kábítószerrel való visszaélés miatt is. Irakban feltételezhető, hogy a külföldi csapatok kivonulásával akarnak nagyobb szigort mutatni a hatóságok.

Fehéroroszország volt az egyetlen európai ország, ahol 2011-ben kivégzést hajtottak végre. A világban összességében már 97 országban törölték el minden esetben a halálbüntetést. Lettországban korábban a halálbüntetés tilalma csak a közönséges bűncselekményekre volt érvényes, háborús bűnökre nem, január 1-től azonban már itt is teljes mértékben megszűnt a halálbüntetés lehetősége.

Ugyanakkor az Amnesty International Magyarország sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a kivégzéseket gyakorló országokban is látható előrelépés. A kínai kormány tizenhárom, elsősorban „fehérgalléros” bűncselekmény esetében eltörölte a halálbüntetés lehetőségét. A térségben nem hajtottak végre halálos ítéletet Szingapúrban, és 19 év után először Japánban sem.

Az Egyesült Államokban 46-ról 43-ra csökkent a kivégzések száma 2010-ről 2011-re, a halálos ítéletek száma pedig fele annyi, mint tíz évvel ezelőtt, és már Illinois államban is megszüntették a halálbüntetés intézményét. Harmincnégy állam közül tizenháromban hajtottak végre kivégzéseket.

A szub-szaharai Afrikában három ország, Szomália, Szudán és Dél-Szudán alkalmazta a halálbüntetést. A csendes-óceáni térségben Pápua Új-Guineában szabtak csak ki halálos ítéleteket.

Rovatok